Az Elsüllyedt Palota

Ablak a Világra - Utazási magazin


Az Elsüllyedt Palota


A helyet több néven is ismerik, Basilica Cistern vagy Yerebatan Sarayı. Isztambul alatt számos ciszterna húzódik. Isztambulban ez egyik legnagyobb a bizánci ciszternák sorában. A hely mindössze 150 méterre fekszik a Hagia Szophiaitól így akár egy kirándulás során, mindkét gyönyörű látványosságot érdemes megnézni. A víztározót a VI. században építette I. Justitianus császár.

Az ősi írások szerint a Palotában korábban volt egy kert, szembe vele pedig a Hagia Szophia. A tér oszlopainak száma sem kevés. Mintegy 336 márványoszlop található itt. Különlegessége az is, hogy díszítésük páratlan szépséget kölcsönöz nekik. Egy meleg nyári napom remek lehetőséget kínál egy kis felüdülésre. Egy időre szinte feledésbe merült a léte, egészen újrafelfedezéséig. A palota kívülről szinte láthatatlan.

A víztározók építésére azért volt szükség, mert Isztambulban nem volt megfelelő vízmennyiség, ezért létrehozták ezeket az építményeket, azért, hogy a hétköznapi élethez, valamint a harcokhoz biztosítani tudják a megfelelő vízellátást.

Az elsüllyedt palotát 1985-ben kezdték el renoválni, majd két évvel később megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.


Forrás:   

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkekBizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.