Thai etikett

Ablak a Világra - Utazási magazin


Thai etikett


A thai ember viselkedési szokásai sok mindenben eltérnek az európaitól. Amennyiben thaiföldi utazást tervezünk, nem árt ha megismerünk pár szabályt.

Alapvető különbség az idősebbek tisztelete! A kort feltétel nélkül tisztelik, bátyámnak, nénémnek szólítják a korosabbat. Köszönés "wai"- al: a kéz összetétele, és archoz emelése. Minél tiszteletre méltóbb személyt üdvözlünk, annál magasabbra (egészen a homlokig, ill. nagy előljárónak kijárván, akár a fej felé is) emelvén összetett kezünket.

Persze az átlagos turista nem kerülhet ilyen szélsőséges élethelyzetbe, de nem árt tudni azt sem, hogy aki nekünk szolgálatot tesz, pl. felszolgáló, szállodai portás, londiner, biztonsági őr, stb. "wai"-jat eszünkbe ne jusson viszonozni a saját "wai"-unkkal. Elég megbiccenteni a fejet, mintegy jelezvén, fogadtuk a köszönését. A "wai" ugyanis csak felfelé elvárt, a minket szolgálóknak nem viszonozandó. Nagyon nevetséges a thaiok szemében, amikor tájékozatlan lelkes férfiú turisták örömlányoknak nagy "wai"- okat, vagyis tiszteletet "dobnak". Két egyenrangú fél között viszont természetes. Kezet ne akarjunk fogni, - ha nem megy a "wai"-, elegendő egy jól látható fejbiccentés. A fej biccentése jelenti még a thai szokásokban a bocsánatkérést is. Ha valaki előtt úgy megyünk el, hogy valamiben zavarjuk, akár egy pillanatra is, biccentsük meg fejünket, egy kedves mosolyt kapunk cserébe. Ha a forgalmi csúcsban át akarunk kelni az utca túloldalara, két-három, (jól látható) fejbiccentés kíséretében tegyük, és meglátjuk, csodát tesz: megáll a forgalom!

Ne rakjuk keresztbe a lábunkat nyilvános helyen úgy, hogy a lábfej másra mutat, pld. szék magasságában. Ne úgy üljünk szentélyekben, úgy, hogy lábfejünk Buddhára mutat! Ne érintsük meg más fejét, és testét! Ha látogatóba megyünk, vendégfogadónk házának bejárata előtt, ne feledjük lábbelinket levenni. Nem csak a templomokban, az otthonokban is ez a szokás.

Az öltözködésről: Utcán a szokásos európai öltözék. Ne hordjuk műszálas, inkább pamut felsőruhadarabokat. Templomokban és palotákban a hölgyek válla nem lehet szabadon, min. rövid ujjú blúz az elvárt. A mini tilos, térdig érjen a szoknya! Ha pantalló, érjen bokáig! Férfiaknak a hosszúnadrág az elvárt. Lábbelire nincs megkötés.

Étteremben: ahol többségében helyiek (thai-ok) fordulnak meg, nem találunk az asztalon kést. A hagyományos thai evőeszköz a villa és a kanál. Ami a borravalót illeti: Nem szükséges követni az európai 10%-os gyakorlatot, nappali fogyasztásnál 20-30 Bath, este 40-50 Bath a megszokott thai-ok között. Londiner, boy, hordár: 20 Bath. Alkalmazzuk mi is nyugodtan!


Forrás: kinga  

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkekBizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.