Etikett Thaiföldön-avagy mit szabad és mit nem

Ablak a Világra - Utazási magazin


Etikett Thaiföldön-avagy mit szabad és mit nem


Míg Thaiföld "felületesen" egyre inkább nyugatiasabbá válik, a thai kultúrát és szokásokat még mindig széles körben gyakorolják az emberek. A külföldi látogatók nehezen tudnak kiigazodni a thai kultúra számos kulturális normája között, de nem kell aggódni. A thaiok általában tolerálják a turisták (nem szándékos) ballépéseit, és nagyra értékelik a próbálkozást, ha a külföldi látogatók tiszteletben tartják a thai kultúrát.

Íme egy rövid lista arról, hogy „mit tegyél, és mit ne tegyél” thaiföldi tartózkodásod alatt, amelyek jól szolgálnak majd a következő úton.

 

Mosoly! Mosolyogj, amennyit csak tudsz. A thai emberek minden helyzetben mosolyognak. Ez egy olyan kulturális szokás, amelyet a nyugatiak gyakran nem értenek. Ez tipikusan thai „élni-és-élni-hagyni”, és a „vedd-lazán” kultúra. Van egy szófordulat, ami a legjobban kifejezi az érzést, ez a "mai pen rai" (nem fontos). Szóval "mai pen rai" - amikor Bangkokban vagy, és csinálj úgy, mint a helyiek.

Az első ponttal kapcsolatban - a thaiok körében, csak a bolondok és a szegény emberek vesztik el türelmüket a nyilvánosság előtt. A hangos és a dühös beszélgetés rendkívül kontrapruduktív lehet Thaiföldön. Thaiföld értéke saját maguk és egymás számára is az "arc". A mosolygás (lásd fent) sokkal többet nyújt, mint egy felemelt hang.

A test szentelt és tabu részei: a fej és lábak. Thaiok számára a fej a test legszentebb része, míg a lábak a leggyengébb és a „legszennyesebb”. (Thaiföld a kulturális vonásait megosztja a balinézekkel, a khmerekkel és a mianmadával.) Soha ne érintsd meg a thai személy fejét; ugyanakkor senkinek soha nem szabad megmutatnod talpaid, vagy arra használni, hogy megmutass azzal valamit. 

Öltözködés: A templomba való belépés előtt viselj megfelelő ruhát. - Kerüld az ujjatlan ingeket, flip-flopokat és túl rövid nadrágot vagy szoknyát. 

Beltérben a cipő használata nem megengedett. Mielőtt belépsz egy házba vagy egy irodába, akkor udvariasan hagyd kívül a cipődet.

Gyakorold a „wai”-t. Ahelyett, hogy kezet fogsz, a Thaiok "wai"-val üdvözlik az embereket. A "wai" egy rövid köszönés/meghajlás, mely összetett kézzel történik, a mellkasod vagy az arcod közelében. A megfelelő "wai" nem olyan könnyű, mint ahogy az ember gondolná, ezért egy kicsit gyakorolni kell, hogy megfelelő legyen. Soha ne köszönts „wai”-val "alacsonyabb" státuszú embert - még ha egyenlőségre törekszünk, akkor se, mert csak zavarni fogja az embert.

Légy kulturálisan érzékeny. A buddhizmust a legtöbb thaiföldi gyakorolja, ezért különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ne sértsék vallási érzékenységüket. 

Mutass tiszteletet a királynak és családjának. A thaiok nem fogják értékelni, még a legbarátságosabb tréfát sem az uralkodójukról. A thai emberek mély tiszteletet követelnek a királyukért, olyan szeretettel, amely sok országban elért eredményeit és áldozatait képviseli. Ne feledd, a király tisztelete nem csak udvariasság, hanem a törvény.


Forrás: Kraszkó Diána  

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkekBizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.