Róma körutazás

A Római körutazás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Római körutazás, a Római körutazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Római körutazás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Rómáról nem lehet mit mesélni, meg kell nézni és meg kell élni. Minden elképzelhetőnél fantasztikusabb.

Az összes Róma körutazás »

Róma

Az összes Róma körutazás »

Róma ismertető

Utazás az „örök szerelem” műemlékekben gazdag „kulturális fővárosába” – Róma

A Földgolyó legikesebb államának – a Vatikánnak – helyet adó Róma kétségtelenül Európa egyik legromantikusabb és hétköznapjait tekintve Olaszország kimondottan pezsgő életű fővárosa. Napjaink Olaszországának legnépesebb városaként – amely az ókorban közismerten évszázadokon keresztül volt a virágzó civilizációt működtető Római Birodalom központja is – Rómát, a turistakönyvek és utazási irodák általános leírásaiban az „örök város”, a „művészetek és tudományok fellegvára”, a római katolikus vallás központja”, és az „örök szerelem” helyszíneként is emlegetik.

A közigazgatásilag Lazio régió központjának tekinthető – hatalmas tradicionális öröksége miatt legismertebb nevezetességeit szemügyre véve is szinte felülmúlhatatlan – olasz főváros, az „itáliai csizmát” szezonálisan újra és újra felkereső turisták szerint egy életre elegendő titkot rejt. Ebből adódóan római utazásunk előtt nem árt felállítanunk egy érdeklődési körünket alapvetően meghatározó fontossági sorrendet. Erre részben a Rómára jellemző számtalan történelmi, építészeti, kulturális, művészeti látnivaló, valamint a kikapcsolódási lehetőségek ugyancsak kimeríthetetlen tárháza, részben pedig az utóbbiak függvényében megválasztandó szállás elhelyezkedése miatt lehet elsősorban szükség. Még abban az esetben is így van ez, ha a római történelem emlékeibe utazásunk során lépten-nyomon belebotlunk.

Az „örök város” műemlékeinek, kulturális hagyatékának, építészeti csodáinak, világhírű gasztronómiájának, szobrokkal és mesés szökőkutakkal díszített parkjainak, a piazzáinak és nem utolsó sorban a mindennapjaikat a szabadban töltő életvidám olasz lakosság életérzésében rejlő miliő sajátos kölcsönhatásának köszönhetően – a sokak szerint leginkább egy hatalmas szabadtéri múzeumhoz hasonlítható – Róma minden korosztály számára feledhetetlen utazást ígér.

Az „örök város” históriája dióhéjban
A Római birodalom fővárosától Olaszország fővárosáig…
Livius ókori római történetíró hatalmas művéből fennmaradt források szerint a Romulus és Remus által Kr. e. 8. században alapított Róma – amely időpont egyébiránt napjainkban is Olaszország egyik legfontosabb nemzeti ünnepe – a Kr. u. 3. század közepéig volt a Római Birodalom megkérdőjelezhetetlen központja, annak ellenére, hogy a történelmi emlékek szerint a város nagy része Nero császársága idején leégett.

A Nyugat-római birodalom bukását Kr. u. 476-ban részint a barbár törzsek betörései, részben a birodalom kettéosztása okozta, jóllehet a térség ezt követően is évszázadokra a figyelem középpontjában maradt, mivel Róma a középkorban a pápaság székhelye, az Egyházi Állam fővárosa és ezáltal a nyugat-európai egyházpolitika központja lett. A Kr. u. 15-16. században a reneszánsz művészet és irodalom egyik központjává váló Róma az 1849 februárjától zajló olaszországi forradalom eredményeként szabadult meg a francia uralomtól, illetve vált az 1871-ben megalakuló Olasz Köztársaság fővárosává.

Amit a közlekedésről és helyi viszonyokról tudnunk kell
Jóllehet a dicsőséges Római Birodalmat már régen maga mögött hagyó – a Fiumicino és a Ciampino révén két repülőtérrel is rendelkező – Róma ősi város, ám egyben örökké eleven olasz központ, amely római utazásunk alatt elsősorban a város kimondottan nyüzsgő és forgalmas életében ragadható meg leginkább.

Önmagában már egész Olaszország is a „robogók hazája” és ez a körülmény Rómára hatványozottan érvényes. Mivel a közúti lámpák szabad jelzése Rómában nem mindig jelent a gyalogosok számára szabad utat, így fokozottan kell a robogók közlekedésére figyelnünk. Bár Róma történelmi városközpontja nem túl nagy – hiszen a Colosseumtól a Spanyol lépcsőig terjedő terület alig két kilométert foglal magába, ezért a legtöbb nevezetesség gyalogosan is elérhető – ám a távolabbi városrészek felkeresésére a jól kiépített római tömegközlekedésre hagyatkozhatunk.

Rómában a buszok és villamosok mellett használhatjuk a város „A” és „B” jelzésű két metróvonalát is, amelyek szintén több nevezetességet érintenek.

Róma látnivalói „madártávlatból
Az Amphiteatrum Flaviumtól a Pantheonig…

Az évezredek alatt Róma létét alapjaiban fenyegető háborúk, a globalizált világunk környezetszennyezése és az autóktól forgalmas közlekedési viszonyai ellenére az „örök város” történelmi épületei kiállták az idők próbáját, és az év minden időszakában milliószámra vonzzák a turistákat a világ minden tájáról. Ezek közül is elsőként Róma talán leghíresebb épületének számító – eredeti nevén Amphiteatrum Flavium – Colosseum nemcsak Róma egyik szimbóluma és legnagyobb amfiteátrum, de a római építészet ókorban épült egyik legjelentősebb alkotása is.

A fenti építmény és a híres Palatinus domb között terül el az ókori Róma ma is megcsodálható tényleges központja a Forum Romanum, ahol a római utazás szerelmesei testközelből érezhetik a mesés kultúra virágzását Róma politikai és kereskedelmi életének ebben a máig fennálló központjában.

Amennyiben a legenda szerint vissza szeretnénk térni az „örök városba”” mindenképp dobjunk vállunk fölött egy érmét a világ talán leghíresebb és legszebb – csaknem 6 méteres magasságával Róma legnagyobb – szökőkútjának számító Trevi-kút habjai közé. A szökőkút mellett a rómaiak másik kedvenc találkahelyének számító „Spanyol lépcső” nem csak Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, de napjainkban itt található Spanyolország nagykövetsége is.

Feledhetetlen látványt ígér az antik római idők másik nevezetessége, az eredetileg valamennyi istenség szentélyének szánt Pantheon, amelynek egyébiránt mai formája még Hadrianus császár idejéből származik. Legyen szó Trajanus oszlopáról, a Santa Sebina-bazilikáról, Róma számtalan reneszánsz palotájáról, vagy éppen a Vatikán önálló egységet képező vallásos világáról, az egyén szórakozási lehetőségekben és fakultatív programokban szinte kimeríthetetlen város az év minden hónapjában várja az olaszországi nyaralás szerelmeseit.
Róma körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Róma beszámolók

időpocsékolás

Róma, Olaszország, Latinum
Címke:

Róma az örök város, de... ha a városon kivüli szállást választod /Hotel Hilary/ akkor számolj napi 4-5 óra utazással, ha szerencséd van a tömött buszon jut ülőhely. Ezután várhatsz a helyi idegenvezetőre a tüzö napon még fél órát. A hotelben vagy kénytelen elfogyasztani a fakultativ vacsorát ami a tulajdonos kénye- kedve szerint 2 vagy 4 fogás 18 euro/fő. Ha pótolni szeretnéd csak 1,5 óra járásnyira találsz nyitva valamit esetleg.,Ha hülye vagy és túlélő túrára vágysz akkor válaszd az [...]
A teljes bejegyzés

Róma

Róma, Olaszország, Latinum
Címke:

Sziasztok!Róma örök! Gyönyörű város a 4nap alatt teljesen megbabonázott, a szállásunk a Casa Simpatia-ban volt, egy igazi olasz környéken, kevés turistával. Minden közel volt, a Termini pályaudvarhoz voltunk közel. Mindenkinek ajánlom a várost, 3-4nap alatt a fontosabb dolgok bejárhatóak. A legnagyobb élmény nekünk a Szent Péter Bazilika kupolája volt, valamint a Trastevere, a kis szigettel!A szállást a simpatia@index.hu címen foglaltuk és nagyon meg voltunk elégedve! [...]
A teljes bejegyzés

Római barangolások Firenzével

Róma, Olaszország, Latinum
Címke:

Tapasztalatok:- A fakultatív programok ára, amin a részvétel "nem kötelező", ez úgy összességében 140-170 EUR/fő. Ha nem veszel részt szabad programod van.- Rómába busszal tilos behajtani ezért hosszabb gyaloglásokra lehet számítani.- Az idegenvezetési díj egyenlőre ismeretlen, csak a meghirdetett programok árából és a helyi belépők árának különbségéből következtethető ki.- A Nemzetközi Pedagógus Igazolványt nem fogadják el, bár az igazolvány honlapján ennek ellenkezőjét [...]
A teljes bejegyzés

Róma körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Róma utazási magazin

A legjobb 5 strand Rómához közel

Míg a nyár népszerű idő  Róma látogatására, a forró időjárás egy kicsit sok lehet az ide utazók számára. Szerencsére számos tucatnyi gyönyörű strand van Róma környékén pl. Lazio-ban, és sok közülük tömegközlekedéssel elérhető az Örök Városból. Olaszországban vannak szabad strandok, de a legtöbbet privát strandterületekre osztják. A látogatók így napi díjat fizetnek, amelyért cserében tiszta strandot kapnak, székekkel és esernyővel, öltözővel, kültéri zuhanyzóval, jó úszómedencével és WC-kkel. Egyes privát strandok a bárhoz vagy étteremhez is hozzáférést biztosítanak. Az árak a helytől, időtől és attól függenek, mennyire van messze a napozóágy a tengerparttól.  Ennek függvényében az egyszemélyes ágyokért 10 és 30 euró között fizethet. A legtöbb helyi lakos, szezonális bérletet vesz erre az időszakra. Attól függően, hogy egy, vagy több hétig tervezi a maradást, mindenképp érdemes rövid távon befeketetni, és megvásárolni a szezonális bérletet. Így elsődleges helyet kap a [...]

Az Örök Város: Róma, Olaszország

Rómában a kultúra és a hagyományok a történelmi múltat tükrözik és a modern világot ünneplik. A római kultúra a művészet, a divat, az építészet és a történelem eklektikus keveréke. A barokk és a reneszánsz kor mesterei határozták meg a művészetet, melyeket megtekinthetsz a helyi múzeumokban és galériákban. Lépésről lépésre botlunk bele a történelmi emlékekbe, mint például a Colosseum és a Forum Romanum. A pogány istenségek, a művészek, a művelt emberek és a gladiátorok nagy befolyást gyakoroltak Róma történelmére.A turisták leginkább a Colosseumot, a Vatikánt, a Forum Múzeumot, a Spanyol lépcsőt és a Trévi-kutat kedvelik. Az utóbbit érdemes este is megnézni, hiszen a kút ilyenkor fényárban úszik, és a turisták rohama is alábbhagy. Azonban ne feledkezz meg a Borghese galériáról sem, mely páratlan élményt nyújt, de a Domus Aurea, Nero császár egykori palotája is lenyűgöző.Olasz ízvilág Az ételek a római kultúra szerves részét képzik Olaszországban. Az ízvilág visszaidézi a [...]

Róma körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Róma körutazás »
 

Időjárás

Róma és időjárása
Az „örök város” mediterrán éghajlatának köszönhetően klimatikus viszonyait tekintve kimondottan enyhe, ám annál csapadékosabb telekkel és igen forró, száraz nyarakkal rendelkezik. Róma a csapadékos időjárás kedvelői számára még télen is látogatható, mivel a nappali átlaghőmérséklet a december-januári periódusban 12-14 Celsius fok körül mozog. Nyáron nagy forróság, és szinte teljes szárazság tapasztalható a „szerelem városában”, amely a júliusi és augusztus hónapokban nem egyszer 35 Celsius fok körüli forróságot is jelent.

Az olasz főváros nyári hőségéről beszédes adat lehet a római utazásban gondolkodók számára, hogy míg Budapesten augusztusban az átlagos napi maximumhőmérséklet 25-27 Celsius fok addig Rómában ugyanez az érték a 31-32 Celsius fokot is eléri. Mivel a telek nem hidegek, ám annál csapadékosabbak, így a Római Birodalom egykori fővárosát leginkább az őszi és tavaszi hónapokban érdemes felkeresnünk, amikor igen kellemes hőmérsékletben lehet részünk.

A forrósága miatt városnézésre kevéssé alkalmas júliusi és augusztusi hónapokban viszonylag „kihaltnak” hat Róma, mert a kibírhatatlan meleg miatt helyi lakosság nagy része elhagyja a várost.Róma körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Róma körutazás »

Róma leírás

Róma, az örök város
Zajos, zsúfolt és az autóktól szinte moccanni sem lehet benne, de legalább annyira örök, mint ahogyan azt közhellyé koptatott beceneve állítja. Ugyanis Róma ma is Itália közigazgatási és kulturális fõvárosa, valamint a római katolikus egyház központja. A várost alapjaiban fenyegetõ háborúk, a környezetszennyezés és az automobilok ellenére építészeti emlékei kiállták az idõk próbáját, és évszaktól, idõjárástól függetlenül a világ minden tájáról milliós számra vonzzák a turistákat. Nemcsak a csodálatos boltíveket és mûvészeti alkotásokat akarják megcsodálni, de a la dolce vitába is szeretnének belekóstolni abban a városban, mely a nyelvét, a törvényeit és a naptárát adta nekünk.

Elõnyök és hátrányok
Az élet persze itt sem mindig olyan édes; elég, ha csak a táskatolvajokra, a szédült római sofõrökre vagy a bürokrácia buktatóira gondolunk. Ahhoz azért elég édes, hogy lerázzuk magunkról az elraboltatás meglehetõsen valószínûtlen veszélyének rémét, vagy hogy ne gondoljunk rá, mi lenne, ha beleesnénk a Tevere mérgezettnek mondott vizébe. Elég édes ahhoz is, hogy ne vegyük észre a kipufogógázok bûzét vagy a líra árfolyamának ingadozásait, cserébe azért, hogy szemügyre vehetjük a felfoghatatlan mennyiségû mûkincset és megkóstolhatjuk a soha nem látott ételkülönlegességeket. A turisták a helybéliekkel együtt azért viselik el a zûr- és hangzavart, mert ismerik a mondást: ha farkassal laksz, vele együtt ordíts.

Történelmi visszatekintés
Róma a Tiberistõl keletre elterülõ hét dombon elszórva álló földmûves-közösségekbõl a Kr. e. 4. században vált fallal körülvett várossá. A következõ évszázadokban óriásit fejlõdött a város, de ellenséges támadások is veszélyeztették, ezért Aurelianus császár Kr. u. 270-22 között új városfalat építtetett (Mura Aureliane), mely immár jóval nagyobb területet fogott közre, és a Tiberis túloldalán álló, ma Trastevere néven ismert részt is a városhoz csatolta. Ez a második fal máig meghatározza a városközpontot.
Aki beteszi a lábát ebbe a városba, az rögtön rájön, hogy igaz a mondás, mely szerint \"Rómát nem lehet egy nap alatt megnézni\`. Annak is fel kell állítania egy fontossági sorrendet, aki egy meghatározott témakör, például a képzõmûvészet vagy az építészet iránt érdeklõdik, és a szálláshelyét is célszerû a legfontosabb látnivalók közelében kiválasztania

Történelmi emlékek
Persze a történelem emlékeibe az is lépten-nyomon belebotlik, aki nem keresi azokat szinte minden sarokra jut egy nevezetes szobor vagy szökõkút. A sokat emlegetett dombokból viszont vajmi keveset fogunk látni, kivéve az Aventinus-dombot, mivel ma már alig emelkednek a környezõ táj fölé. Egyes külvárosok, például a Parioli, mára olyan felkapottak lettek, hogy több luxusszálló és éjszakai mulató található bennük, mint a Via Vittorio Venetón. A legnépszerûbb találkahelynek és a nyüzsgés központjának azért ma is a város fõbb terei (legfõképpen a Piazza di Spagna) számítanak. Róma õsi, de örökké eleven város. A hozzá tartozó dicsõséges Birodalom már a múlté, de a város ettõl még nagyon is nyüzsgõ életet él. Akár bedobunk egy pénzérmét a Trevi-kútba, akár nem, biztos, hogy vissza akarunk majd térni újra és újra.

Látnivalók
különféle stílusban épült templomok, a Spanyol Lépcső, a Trévi-kút, paloták, villák és múzeumok sokasága található itt. A Forum Romanum, a Vatikán nevezetességei, mint pl. a Szt. Péter Bazilika, a Szt. Péter tér, a Sixtus kápolna stb. olyan értéket képviselnek együtt, mely ritka, hogy ilyen kis területen koncentrálódjon. A jelentősebb nevezetességeket és épületeket éjszakánként gyönyörűen kivilágítják

Róma körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

A Magyar Köztársaság olaszországi képviselete:
Róma, Via dei Villini 12-16, 00161
Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Olasz Köztársaság magyarországi képviselete:
1143 Budapest,
Stefánia út 95.
Telefonközpont: 343-6065,
Titkárság: 343-6057,
Fax: 343-6058

Egyéb információk:

Belépõjegyek (irányárak!)
- Róma napijegy EUR 2,40
- Pompeji EUR 9,-
- Amalfi Dóm múzeum EUR 2,10
- Capri retúr hajójegy EUR 11,40
- Kék-barlang EUR 13,20
- Taormina Görög színház EUR 4,10
- Etna, 2900 m-ig dzsippel EUR 28,-
- Piazza Armerina Római villa EUR 4,10
- Segesta EUR 4,10
- Orvieto sikló az óvárosba EUR 1,30
- Velence Doge palota a Correr múzeummal EUR 9,30
- Campanile EUR 2,60
- vaporetto (egy útra) EUR 3,10

Róma körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


BizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.