Manakamana teplom és Bandipur beszámolóManakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Szent emnberek Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur Manakamana teplom és Bandipur

Manakamana teplom és Bandipur

16697 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2011.02.25 - 2011.02.25

Nepál2011 február 25., péntek

----------------------- --------

Reggel még lett volna lehetőség madárlesre, de azt elaludtuk.

Az előzetes tervem az volt, hogy a Chitwan Nemzteti Park után már egyedül visszamegyek Kathmanduba, egy hét alatt bejárom Karhmandut és környkét, utána elmegyek az onnak 200 km-re lévő Pokharába, és ha lesz még idő, akkor Limbinibe, Buddha szülővárosába is.

A csoport reggel Pokharába indul tés elvittek a Pokharát Kathmanduval összekötő országútra. Pont félúton volt az ebéd, közel az út egyik fő látnivalójához a Matakamana templomhoz. Ezért egy picit változtattam, először megnézem a templomot, utána elmegyek Bandipurba, és onnan vissza Kathmanduba.

A Manakamana temlom valahol nagyon magasan van a helyek között, Nepál középső egyik legjelentősebb temploma. A templomhoz egy függővasút vezet, nem találtam pontos adatot, hogy milyen magasra, de legalább ezerr méter szintkülönbséget hidal át. (A felvonó díja 15 USD küldöldieknek.) A templomot Baghwatiistennek szentelték, aki igen nagy hatalmát véráldozat ellenében bocsátja a fohászkodók rendelkezésére. A vérádozat kecske és kakasok képébenérkezik a templomhoz, a függővasútnak külön kocsija vana kecskék szállítására. A temlomban fiúgyermeket szokás kérni; rengeteg gyermek nélküli, vagy kislánnyal érkező fiatal párt láttam.

A templom meglepően kicsi, kívülről kb.6 méter oldalhosszú négyzet az alaprajza, és olyan 10-12 méter magas, két szintes pagoda alakú alakú töröny. Mint nem hindut nem engedtek volna be a szentélybe, de nem is valósznű, hogy végigálltam volna a sok száz méteres sort. Kívül olajmécssek és átdozati tüzek (kókusszal, rizzsel, egyéb magvakkal, ételekkel) égtek.

Az állat-áldozatra a templom mögötti udvaron került sor, egymás után fejezték le a kakasokat és kecskéket. Az állatok levágására a hagyományos nepáli görbe kést a kukrit használták. Most már értem, hogy mitől lett olyan legendás fegyver a ghurkák görbe fegyvere. A papok (?) egyetlen mozdulattal vágták le a kecskék fejét, minden különösebb szertartásoskodás nélkül. Miután az állatok kivéreztek egy műanayag zsákba tették őket és visszaadták az áldozatot bemutatónak.

Egy mellékutcábankicsit lejjebb találtam egy helyet, ahol a feláldozott állatokat, mint arról a kifüggesztett árlista is tanuskodott, díjazás ellenében megtisztították.

A temlomból lejőve egy Pokharába tartó minibuszra szálltam, és egy átszállással érkeztem sötétedés előtt Bandipurba. Sikerült viszonlag elfogadható szállást találni, mintegy 3,5 USD-ért. Amint elfoglaltam a szobát kitört az áramszünet. Mivel nagyon nemvolt mit csinálni a korom sötét városban korán lefeküdtem.
Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások