Kicsi ország, nagy Örömünnep beszámolóKicsi ország, nagy Örömünnep Kicsi ország, nagy Örömünnep Kicsi ország, nagy Örömünnep

Kicsi ország, nagy Örömünnep

8462 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2012.04.02 - 2012.04.02

Crikvenica, Crikvenica, Ehrwald, Horvátország, Kvarner-öböláprilis 2. - Paro Tsechu

----------------------- -

Amint arról tegnap részletesen szó volt, a 8. században élt és itt is megfordult Guru Rimpocsénak máig ható érdemei vannak Bhutánban. Ő is szerette az országot, ezért megígérte, hogy minden hónap (bhutáni hold naptár) tizedik napján ellátogat az országba. Ezért minden hónap minden tizedik napja körül több napos ünnepségeket tartanak, tehereloszlással, azaz mindenhol csak évente egyszer, de minden hónapban általában két tartományban van cecsu (angolosan: tsechu). A holdnaptár harmadik hónapjának tizedik napja valamikor március végére, április elejére esik, ami a paroi, az egész ország egyik legnagyobb ünnepségének az ideje. Én is a paroi fesztiválra időzítettem az utazásomat. Az idei április 2-án kezdődik és - mint minden évben - öt napig tart.

Guru Rimpcse a varázslatait táncokba bújtatta, azért a cecsu során is táncokat adnak elő, általában maszkokba öltözve. Igazi varázsló táncokat, állítólag egyeneseb magától Guru Rimpocsétől származókat. Zárt program van már több száz éve. A táncok a hely, a föld megtisztításáért, a szellemek elűzéséért, jó oldalra állításáért járják.

A cecsuk nagyon fontosan a bhutániak életében, fontos tisztító erővel bírnak, már a puszta megjelenés javítja a karmát. A cecsu nem csak vallási, hanem társadalmi esemény is. Annyira fontos, hogy sokszor, mint az idén is a király is részt vesz rajta. A tartomány minden részéből idejönnek az emberek, olyan az egész, mint egy nagy családi, baráti piknik a dzong udvarának kövezetén ülve. Szó szerint is, ez az az alkalom, amikor a távoli falvakban élők évente egyszer lejönnek a városba, találkoznak a barátokkal, ismerősökkel megvásárolják a fontos dolgokat az egész évre.

A táncok, mivel a varázslatokat nem lehet összecsapni, nagyon hosszúak, a legtöbb egy óránál is tovább tart. A komoly varázló táncok között néptáncokat, dalokat is adnak elő, és van némi kötetlen program is. Ami nagyon vicces, hogy a varázsló táncokat kivéve három kisördögszerű alak folyamatosan molesztálja a résztvevőket, a nézőket, egymást, és még egy kicsit a királyt is.

A mai program 9-kor kezdődött és 3 óra után volt vége. Közben a helyiek nem nagyon zavartatták magukat, folyamatosan jöttek-mentek. A cecsura mindenki a legszebb ruháját veszi fel. Az egyik idegenvezető azt mondta, hogy elvileg lehetne, de azért mégsincs mindenkinek 4 felesége, mert egy ruha 1000-2000 dollárba kerül, egy cecsura kell három teljes ruha, ami egy feleségre is rengeteg, nemhogy négyre.

Jó volt végignézni az eseményeket, de őszintén szólva részletes leírással és magarázattal szolgáló könyvvel a kezemben sem igazán könnyen érthetőek a történések.
Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások