Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum beszámolóA múzeum völgye Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Szent Barbara templom A Szent Barbara templom kupolája A Szent Barbara templom Szent György freskója A Szent Barbara templom díszítése, bal oldalon a páva ábrázolás. Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum A Szent Barbara templom trónoló Krisztusa Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Sötét templom freskói A Sötét templom születés freskója A Sötét templom kupolája A Sötét templom megfeszítés freskója A Sötét templom Szent Bazil és Szent Gregor freskója Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum A Sötét templom utolsó vacsora freskója A Sötét templom sárkányölő Szent György feskója Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Teplom tündér-kéményben a Göreme felé vezető úton Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum

Kappadókia csodái III. - Göreme Open Air Museum

18175 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2010.08.20 - 2010.08.27

Göreme, Törökország, Kappadókia, AnatóliaA Göreme Open Air Museum név egy skanzenre utalhatna, de az elnevezés csalóka, valójában egy jókora völgy, telis tele nagyon korai keresztény templomokkal.

Mint arról korábban már többször volt szó, Kappadókia egyik fő vonzerejét a korai keresztény időszakból fennmaradt emlékek adják. Jézus követői mindjárt az I. században letelepedtek a völgyekben, és egészen a Bizánci Birodalom XV. században bekövetkezett bukásáig élénk kolostor kultúrát, spirituális központokat, zarándok helyeket tartottak fent. A mai napig 400 feletti keresztény templomot és kápolnát fedeztek fel a kappadókiai völgyek barlangjaiban és "tündér-kéményeiben". (Igazán megindító érzés egy völgyben bóklászva V. századi freskókkal díszített barlang kápolnára bukkanni.)

A kappadókiai kora keresztény templomok legtöményebb és legkáprázatosabb együttesét a Göreme Open Air Museumban lehet meglátogatni, alig egy kilométerre Göremétől. A múzeum remekül ki van táblázva Göreméből, de bárki útba tud igazítani az utcán.

A göremei völgyben a valószínűleg a II-III. században telepedtek le az első közösségek, a megmaradt templomok java része a X-XIII. század közti időszakra tehető. A kappadókiai keresztény élet hírnevét három nagy hatású, karizmatikus püspök, Szent Bazil, Nissai Szent Gregory és Nazianzusi Szent György alapoták meg. Közvetlen híveiken túl kapcsolataik révén hatással voltak szinte az egész keresztény világra. Nagy számú hívet toboroztak maguk köré, élénk szellemi műhelyt alakítottak ki. A Göremei-völgy fénykorában valószínűleg több ezer hívőnek adott otthont.

A templomokról sok kiváló leírás, összefoglaló érhető el, azért itt csak szemezgető jelleggel emelek ki néhányat:

Szent-Barbara Templom: egy kicsi, kereszt alaprajzú templom szép, narancsszínű (monochrom) ábrákkal a X. századból. Szent Barbara egy Egyiptomi mártír volt, akinek a hite miatt kellett meghalnia. A templom egyszerű, beszédes rajzokkal díszített, például a gonoszt megtestesítő pávát két oldalról körülvevő keresztekkel, a sárkánnyal lóról küzdő Szent Györggyel, trónoson ülő Jézussal (képet a képgalériában).

Sötét Templom (Karanlik kilise): valószínűleg a legkáprázatosabb az összes közül. A templomot 1950-ig disznóólnak használták, utána kezdődött meg feltárása és restaurálása. Teljes helyreállítása után újszövetségi ábrázolásaival valószínűleg az egyik legszebb példája a XI. századi bizánci művészetnek.

A Göreme Open Air Museumra rá kell szánni minimum egy bő fél napot. Érdemes kicsit későbbre időzíteni az érkezést, ugyanis a múzeum egyik kötelező eleme a szervezett kappadókiai utaknak. Reggel hihetetlen számú (50-60 feletti) buszt számoltunk meg a parkolóban, ami ezzel arányos tömeget eredményez a templomoknál. Kora délutánra jelentősen csökkent a népsűrűség, 3-4 óra felé szinte elhagyatott volt a hely. A gyerekek miatt mi öt órán keresztül tudtunk maradni. Ez alatt mindenütt voltunk, de nem jutott idő visszamenni és megtenni az összehasonlításokat, megtenni az összegzéseket. Nem érdemes rohanni, minden itt töltött perc vastagon megéri.

A belépő fejenként 15 líra.


Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások