BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi beszámolóBaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi

BaselWorld, AHCI: Frank Jutzi

18487 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2008.04.06 - 2008.04.10

Basel, SvájcFrank Jutzi műhelye egy pici, csak négy főt foglalkoztató órásműhely. Régi órákat javítanak és készítenek újakat is.

Frank Jutzi néhány karórával és három fantasztikus asztali/kandalló órát mutatott be (kettő közülük saját bevallása szerint csak egy nappal a kiállítás előtt készült el.)

Ha valamit sokáig nézegettem, akkor az a két kandalló óra volt. A képek nagyon szépen leírják őket, de biztos, ami biztos el is magyarázom:

A vitrin jobb oldalán a szobros óra: a billegő tourbillon kosárba ágyazva egy kerék közepén kapott helyet. Teljesen valószínűleg a szerkezet, mivel látszólag nem kapcsolódik más szerkezeti elemhez. A titkot a tourbillon alatti félkör küllői árulják el, a képeken nem látszik, de forognak körbe-körbe. Azaz a tourbillont meghajtó szerkezet nem más, mint egy üveglap. A tourbillon kosár első és hátsó csapágylemeze a takaró üveglap, de a két üveglap között van egy harmadik lap is, azt hajtja meg alulról a félkörben látható fogaskerék (vagy valami).

A perceket a szobor lábánál található félkör alakú mutató mutatja, az órákat a szobor kezében lévő mistery tárcsa.

Lehet, hogy a képeken nem jön át hibátlanul, de a valóságban nagyon megigéző az óra, biztos eltöltöttem vagy egy fél órát a nézegetésével.

A másik,a vitrin bal oldalán álló óra nem igényel ekkora megfejtést. Szép, a 20-as éveket felidéző forma mistery óra és egyforma nagyságú, azaz csak az átvitelt szolgáló fogaskerékkel meghajtott percmutató.

Az órák egyébként megnézhetőek Frank Jutzi honlapján: www.antike-uhren.ch.


Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások