Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni

Ablak a Világra - Utazási magazin


Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni


„Imádom Molivost... a macskaköves utcáit, templomokat, házakat, erkélyeket, a színeit, a hangulatát. Elvarázsol... az is, hogy ezt a csodát szorgos emberek hozták létre, kemény munkával, évszázadokkal ezelőtt...” Lesbos a görög tengerészet történelmének lordja.

Napjainkban tele van élettel és meglepetésekkel, bája számtalan turistát vonz. Ha valaha ide látogatnak június vagy szeptember környékén, lehetőségük lesz rengeteg festővel találkozni a kikötőtől szinte az el nem érhető zugokig. Vásznaikon megpróbálnak minden apró pillanatot megörökíteni. Ez Lesbos – a szerelem szigete. Ott, ahol jó szeretni, és szeretve lenni.

Lesbos, Lesvos, Mitilini és számos más nevet kapott Görögország harmadik legnagyobb szigete. 1630 km2-nyi területen egy egész pici világ fekszik, saját büszke történelmével, kultúrájával, művészetével, lakosságával (napjainkban kb. 100 000 fő), és 370 km hosszú parttal. Lesbos strandjai az irodalomban is ismertek. A déli partvidékén két terjedelmes tengeröböl – Kalloni és Gera található.

A főváros – Mitilini a sziget kulturális és ipari központja. A sziget az európai és a közel-keleti építőművészet varázslatos elemeit ötvözi. Morie várostól, északon Panagiodu és Thermin keresztül, egészen Skala Sykaminias elbűvölő falucskáig, lenyűgöző a hegyi falvak, kolostorok és a modern nyaralóhelyek teljes összhangja. Meglepő a történelmi kolostor és nyaralóhely tökéletes összhangja. A sziget meredek déli része tele van olajfákkal és borókákkal. Ne hagyják ki Plomari városkát, mely főleg ouzzójárol ismert és Vatera nyaralóhelyet gyönyörű strandjával. Agiassos falucska csodás építészeti stílusával és az itt élők életvitelével nagy élmény lehet az ide látogatónak.

A sziget északi részén járva nézzék meg Mithymna (Molivos) ókori városát és hatalmas erődjét. A város sajátos hangulata és szépsége elragadó és felejthetetlen élmény. A közelben található Petra városka több kilométer gyönyörű homokos strandjával. Kalloni a sziget déli részén kolostorokban és templomokban gazdag. A nyugati részen a Megkövesedett erdő (Petrifi ed forest) uralkodik. Többszáz éves fák megkövesedett maradványai vonzzák a látogatókat (az UNESCO által védett terület).

A sziget híres szülötteinek városa Eressos. Csodálatos város, festői kikötővel, pici kávézókkal és családi vállalkozásokban vezetett hal-tavernákkal és 2,5 km hosszú homokos strandjával, melyet Skala Eressounak hívnak. Nem messze Sigri városa található, a mondák szerint itt születtek valaha a művészek múzsái és itt élt és élete nagy részét itt élte le Sapfó, a híres leszbikus költőnő is. A sziget első királya Makaras volt, aki állítólag férjhez adta lányát Methymnát a thesáliai Lesbos herceghez. A Krisztus előtti VII. század alatt virágzott leginkább a sziget, aztán az Athéniak,  később pedig Nagy Sándor szövetségese volt. A rómaiak, velenceiek, bizánciak, törökök uralma alá tartozott, majd 1922-ben Görögországhoz csatolták. Az értelmiségiek földje volt, a művészet és művészek szigete. Itt élt a már említett Sapfó költőnő, és számtalan ismert lírai költő, filozófus, botanikus, de talán a leghíresebb Odysseus Elytis, Nobel díjas költő és Theophilos Chatzimachail  naiv-festő is. Napjainkban Lesbos az első osztályú olívaolaj hazája.

Déli része tele van sűrű olajfa ligetekkel, ezen a környéken nem ritka látvány az öreg olajprések és gyárak. Lesbost nem csak az olívaolaj teszi ismertté, de egyformán híres a lesbosi sajt, szardíniák (főleg Kalloniból), és az ouzzó, melynek Plomari városában van a legnevesebb múltja.

Ezen a környéken rengeteg gyógyforrást is felfedezhetnek (Gera, Eftalou, Thermi, Polichnito, Lisvori). A legismertebb homokos strandok Vatera, Varia, Ag. Isidoros, Skala Eressou, Petra, Thermi és Anaxos városokban találhatóak. Azok, akik maximális intimitásra vágynak, több pici öbölre lelhetnek e romantikus szigeten.


Forrás: kinga  

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkekBizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.