Téli napfürdő és szafari Tanzániában

Ablak a Világra - Utazási magazin


Téli napfürdő és szafari Tanzániában


Tanzániában, Kelet-Afrika legnagyobb országában teljesen más csodákat láthatunk, mint az üdülőhelyek többségében. Az ország elsősorban gazdag állatvilágával (pl. sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop) és hófehér homokos zanzibári szigetével csalogatja az európai télvíz idején utazókat. A Tanzániába érkező turisták többsége üdülés és szafari párost foglal, ami a tengerparti pihenés mellett a híres Serengeti Nemzeti Parkba való kalandozást jelenti. Páratlan és félelmetes az élmény, hiszen ki az, aki hétköznap összefut egy oroszlánnal, vagy megkínál almával egy épp arra tébláboló zsiráfot. A Serengetiben nagy a felhozatal: a Big Five – az öt afrikai nagyvad: az oroszlán, orrszarvú, elefánt, kafferbivaly és leopárd – mindegyike megpillantható itt…többnyire.
 
A helyiek szerint ugyanis a klímaváltozás már Tanzániában is érezteti hatását, volt rá példa az elmúlt években, hogy három hétig zuhogott az eső egyfolytában. Még az igazán öreg maszáj emberek sem emlékeznek hasonlóra, sőt olyan időkre sem, amikor a több tízezer gnúból álló csordák a megszokott iránnyal ellentétesen kezdték volna meg éves vándorlásukat. 
 
Szerencsére a legjobb leseknél – mint a Manyara-tó és a Ngorongoro-kráter – úgy nyüzsögnek az állatok, ahogy az régebben mindenhol természetes volt. Érdemes leereszkedni a Nátron-tó vidékére is. Errefelé már közvetlenebbek a helyiek, integetnek a maszáj gyerekek, miközben látszólag kevesebb turista jár a vidéken. A tó körül elegáns flamingók hada gyönyörködtet, és számos, szabott árakkal működő vendéglátóhely várja a fáradt felfedezőket. Ha tehetjük, töltsük itt az éjszakát, és reggel induljunk tovább Arushába. A várossal azonos nevű nemzeti parkban élt és vadászott Nagy Endre, akit a helyiek Nagi néven ismernek. Nagy vadásznak tartják, de valljuk meg őszintén, hogy a helyi vadbőséget látva talán nehezebb dolga lett volna akkor, ha nem akarja elejteni kiszemeltjeit. Persze a Nagy Ötösnél korántsem ér véget a különleges állatok sora. Némi baksis – borravaló – fejében a kígyófarmokon akár a nyakunkba is vehetjük a világ elit gyilkos táborának nagy részét, élükön a híres kobrával. Bár ezen a tájon mindenért baksist kérnek, a kontinens gyöngyszemét, a legendás Viktória-tavat ingyen is megcsodálhatjuk. Csakúgy, mint a Kilimandzsárót, mely nyáron is makacsul viselt havas sipkájával hirdeti, hogy igenis létezik nyár a télben és tél is a nyárban.
 
 

Forrás: Az Utazó magazin  

Facebook hozzászólásokBizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.