Egy mosolygós könnycsepp - Sri Lanka

Ablak a Világra - Utazási magazin


Egy mosolygós könnycsepp - Sri Lanka


Budapestről, átszállással nagyjából tíz óra alatt juthatunk el a 7000 kilométerre fekvő, India könnycseppjének is nevezett Sri Lankára. Ahol három és fél óra időeltolódással kell kalkulálnunk - a szigetországban annyival előrébb jár az idő. A menetidő lehetne kicsit kevesebb is, de a legtöbb légitársaság, a Maldív-szigetek fővárosa, Male érintésével repül az egykor Ceylonnak nevezett szigetország felé. A kitérő nem túl hosszú és így legalább a levegőből láthatjuk a sok-sok apró Maldív szigetet, melyeket megpillantva, már egy egy újabb utazás ötlete is megfogalmazódhat…
 
De repüljünk tovább a földi paradicsomok között joggal előkelő helyet szerzett Sri Lankára, amely a függetlenség 1972-es kivívása után, méltán kapta a magyarul „fényességes sziget” elnevezést. Az Indiai-óceánban elterülő sziget, - amelyet a 30 kilométer hosszú szigetsor, az „Ádám hídja” köt össze Indiával – messze többet ad, mint egy miniatűr India. A parányi államban a szegénység ellenére tisztaság uralkodik és a reménytelenség helyett a kiegyensúlyozott derű hatja át a mindennapokat. Talán azért is, mert a legenda szerint, itt lépett a földre Ádám, miután kiűzetett a Paradicsomból. A buddhisták szerint pedig, útban az örök élet felé, Buddha is ezt a szigetet látogatta meg. Ami biztos: a korábban belháború által sújtott, 18 millió lakosú szigeten – ahol a lakosság 74 százaléka szingaléz, 18 százaléka tamil -, 2009 óta béke honol.   
 
A colombói reptérről indulva pedig nemcsak a téli nyaraláshoz is idilli helyszínnek számító homokos, napsütötte tengerpartokat érhetjük el, hanem olyan csodákat is, mint az UNESCO Világörökség részének számító, Kandyben a buddhisták szent zarándokhelyét, a Dalada Maligawa-t, a Szent Fog templomát, ahol Buddha fogát őrzik. Vagy a sziget leggazdagabb botanikus kertjét, Peradeniya-t, illetve a 200 méter magas Sigiriya sziklaerődöt, amely méltán vált szintén a világörökség részévé, éppen úgy, mint a szintén az UNESCO Világörökség részévé vált Dambulla és Polonnaruwa ősi romjai is. Egy szó mint száz: Sri Lankán valóban napsütés, csodás tengerpart és számtalan kulturális érték várja az utazót. 

Forrás: Az Utazó magazin  

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkekBizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.