Angkor, a khmer templomok ősi városa Kambodzsában

Ablak a Világra - Utazási magazin


Angkor, a khmer templomok ősi városa Kambodzsában


Annak, aki a Délkelet-Ázsia legnagyobb édesvízi tava, a Tonlé Sap mellé épült Angkor megismerésére készül, jó tudnia, hogy a látnivalók mintegy 50 négyzetkilométernyi területen helyezkednek el. Bejárásához érdemes taxit bérelni egész napra 25 dollárért, vagy aki olcsóbb megoldásra vágyik, Tuk Tukot is bérelhet már akár 12 dollárért egy teljes napra.
 
Mit érdemes Angkorban megnézni? Mindent! Bár az évszázadok során a templomokat őserdő nőtte be, ma már többnyire megtisztították a romok közvetlen környezetét, és helyi mércével jól járható utak vezetnek a nevezetességekhez. A templomok között járva nem véletlenül hallatszik fel a sóhaj, hogy Angkor templomait biztosan a földönkívüliek építették. Bizonyos értelemben valóban nem emberek voltak az alkotók, hiszen az egykori khmer uralkodók istenkirályként tekintettek magukra. Mindegyikük óriási templomokat építtetett magának, amelyet a birodalmat és az őt magát védelmező istennek szenteltetett. A legismertebb látványosság az Angkor Wat templomegyüttes, a világon eddig épített legnagyobb vallási célú épület, amely az 1100-as években épült, Szurjavarman király uralkodása ideje alatt. Mivel Szurjavarmant hindu hite vezérelte, Angkor Wat minden építménye a hindu vallás gazdag szimbólumvilágával pompázik. A csodálatos épületen több mint 50 000 munkás és 5000 szobrász dolgozott, több mint 30 évig. Ezeket a számokat azonban nem is tartjuk soknak, ha közelebbről is megszemléljük a páratlanul kimunkált épületet.
 
A hétköznapi ember el sem tudja képzelni, hogy ezt a hihetetlen szellemi termékenységet még lehet fokozni. VII. Dzsajavarman király azonban mert nagyot álmodni. 1181-ben, a vietnamiak által elfoglalt várost visszahódítva, a Khmer Birodalom utolsó nagy királya örömmámorában parancsot adott egy újabb pompás város, Angkor Thom – Nagy Város – felépítésére. Az isteneket és démonokat ábrázoló szobrokkal itt sem takarékoskodtak. Legtöbbjük a khmerek ősének tartott Naga kígyót tartja a kezében. A város legkülönlegesebb épületére mindenképp érdemes legalább három órát szánni. A Dzsajavarman király által alapított, mahájána buddhizmus emblematikus épületeként is ismert, háromteraszos, piramis alakú Bajon-templom a khmerek építőművészeti zsenialitásának és jó értelemben vett szobormániájának egyik reprezentánsa. Az épület 49 tornyának négy oldalán 196 két és fél méter magas szobor áll. Ezek mindegyike Buddha vagy az istenné kikiáltott király arcképét ábrázolja. Különleges látvány a király által édesanyjának építtetett kolostor, a Ta Prohm is, amely valódi gyöngyszeme Angkor Thomnak. Különlegességét fokozza, hogy a kutatók nem törekedtek az eredeti állapot helyreállítására, így a dzsungel fáinak öles gyökereivel benőtt épület az emberi alkotás és a természet együttélésének különleges példája.
 
A monumentális templomok között tett utazás során igazi felüdülést hozhat a Bantejszrei megtekintése. Az Angkor Wattól 30 kilométerre épült, Sivának ajánlott hindu templomot a Nők és a Szépség Citadellájának is nevezik. A míves építmény azért kisebb a többinél, mert nem uralkodó, „csupán” egy főpap részére építették. Az apró méret azonban nem jelent puritánságot! A rózsaszínű homokkőből épült templomot különösen részletesen megmunkált faragások, virág- és levélornamentikák díszítik. Ehhez társulnak az épület belső és külső homlokzatát díszítő, a dévatákat (istennőket) és a hindu mitológia egyéb alakjait ábrázoló egész alakos domborművek.
 
Ha még maradt energiánk a további időutazásra, ne habozzunk. De jó tudni, hogy Angkor már az első látásra is életre szóló élményt jelent az utazónak

Forrás: Az Utazó magazin  

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkekBizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.