Egyiptom, egyiptomi nyaralás

Egyiptomi nyaralásra induljon innen! Olcsó akciós, last minute nyaralások Egyiptomban, az egyiptomi nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Egyiptom utazásai témánként csoportosítva
Egyiptom igazi egzotikus nyaralóhely, elérhető áron: Egyiptom nyaraló helyei és tengerpartjai sokkal jobban hasonlítanak Dubai vagy a Távol-Kelet tengerpartjaihoz, mint a hasonló távolságban lévő török, görög, vagy spanyol tengerpartokra. A Vörös-tenger szépségével csak az nagyon távoli más tengerek vetekednek. Csak néhány három óra repülés és egész évben süt a nap és meleg a tenger.

Itt és innen kiindulva megtalálja átnézheti a teljes magyar nyaralás kínálatot Egyiptomba, külnösen Hurghada, Sharm el Sheik, Dahab, Safaga Marsa'alam, Kairó, Taba, Nílus, Abu Szimbel tengerpartjaira.

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz.
Az összes egyiptomi utazás

Egyiptom úti célok

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Nyaralóhelyek Egyiptomban

Egyiptomi utazás szervezéséhez, a nyaralóhely kiválasztásához összegyűjtöttünk egy csokor információt, amit jó tudni, érdemes figyelembe venni.

Egyiptom nyaraló területei a Vörös-tenger partvidékén fekszenek. A Vörös-tenger csak egy vékonyka átjáró, a Szuezi-csatorna köti össze a Földközi tengerrel, igazi, természetes kapcsolódása az Arab-tengerhez és az Indiai-óceánhoz fűzi. Ezért is van, hogy a Vörös-tenger a tél közepén sem hűl 26 fok alá, innen van gyönyörű, egy szál búvárszemüveggel megcsodálható élővilága is.

A Vörös-tenger két legrégebbi nyaralóhelye Hurghada és Sharm el Sheik, valamint a búvárok paradicsoma Dahab, de ma már a tenger mindkét oldalán száz kilométereken keresztül nyaralókomplexumok szegélyezik a partot.

A Sínai-félsziget felőli oldalon a legjelentősebb üdülőközpont Sharm el Sheik, közel hatszáz resort szállodával. A klasszikus Sharm el Sheik két fő részből áll: Old Sharm a régi városka a piaccal és a kikötővel, és Na’ama Bay elegáns szállodákkal és konferencia központtal. Na’ama Bay az egyiptomi elit találkozóhelye; itt vannak az egyiptomi kormány ide szervezi hivatalos rendezvényeit is. A két fő központon túl hosszan nyúlnak el a nyaraló szállodák a kisebb öblök mentén is (mint pl. a Shark’sd Bay).

Sharm el Sheiken a part jellemzően sziklás, a korallokkal benőtt parti sziklákon túlra általában úszó stégeken keresztül lehet eljutni a már mély (akár több tíz méter) vízhez. Gyerekek számára csak biztos úszástudás birtokában javasoljuk. A homokos part hiányát azonban a káprázatos élővilág ellensúlyozza, az úszó stégekről beugorva azonnal színes halak felhőjében és végtelen számú korall erdejében találhatjuk magunkat.

Sharm el Sheiken állandó szél fúj a Sínai-félsziget felől, ami Sharmot még a legrekkenőbb 50 fokos hőségben is kellemessé teszi.

Sharm el Shaiknek saját repülőtere van, a repülőtérről fél órán belüli transzfer idővel az összes szálloda leérhető.

A Sínai-félsziget felőli oldalon Dahab jellemzően a búvárok és szörfösök paradicsoma, ahol a búvárruha rendes délutáni viseletnek minősül.

Az Aqabai-öböl felső végén, Eilattal szinte szomszédosan található a 90-es évek végétől épült, szinte csak nemzetközi 5*-os szállodákból álló Taba. Tabának is saját repülőtere van, a transzferidő minden szállodába 40 percnél kevesebb.

Hurghada a legrégebben kiépült üdülőváros Egyiptomban. Hurghada maga nem túl nagy város, a legtöbb szálloda nem magában a városban van, hanem 20-50 kilométerre onnan, az öblök partján. Sokszor kavarodást is okoz, hogy egy Hurghada és Safaga között található öböl melyik városhoz is tartozik valójában.

Hurghadában és környékén hatalmas, finom homokos strandok várják a családokat. A gyerekkel együtt utazva a homokozásra alkalmas homok és biztonságos, lassan mélyülő partok miatt különösen ideális választás a nyaraláshoz. Hurghadának is saját repülőtere van, a transzferidő a Makadi-öböl esetén is rövid.

A Hurghada környéki „városok” közül talán El Gouna a legszebb. Hugrhadától kb. 15 km-re fekszik északra, és teljes egészében mesterségesen épült a 90-es évek végétől európai (főleg olasz és francia) építészek tervei alapján. Nevét az olasz lagúna szó arabosításából kapta (az olasz la névelőt cserélték az arab el névelőre). Nevéhez híven hatalmas lagúnákat alakítottak ki a sivatagban, és a lagúnák közti szigeteken, félszigeteken fekszenek a szállodák.

Hurghadától délre található a neves Makadi-öböl, ahol legelőször telepedtek meg a nemzetközi szállodaláncok szállodái.

Hurgadától kb. 80 km-re fekszik Safaga,amit szintén Hurghada repülőteréről lehet elérni. Safaga. Safaga mellett a Soma Bay a helye a nyaralásnak.

Hurghadától sokkal délre, mintegy 300 km-re fekszik a vadonat új Marsa Alam. Marsa Alamot a 2000-es évek derekán kezdték el építeni a növekvő turizmus kiszolgálására. Saját repülőtere van.

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Egyiptom üdülőhelyek

Vörös-tenger
Egyiptomról mindenkinek az ókor csodái jutnak elõször eszébe, holott a Vörös-tenger partvidéke is rejteget meglepetéseket az odautazóknak. Nekünk, magyaroknak egyébként is különleges vonzódásunk van a tenger iránt, bárhol van is. A Vörös-tenger az Indiai-óceán beltengere. Nevét egy különleges tengeri moszat elõfordulásának köszönheti, mely a tenger alját vörösre festi. A Vörös-tenger ismert szép korallzátonyairól, érdekes víz alatti világáról és a sok színes halról. Ráadásul az a hely ahol a tenger környezete is rendkívül látványos, kirándulásra csábító, és óriási elõnye, hogy ma még nem túlságosan zsúfolt. Az utóbbi 10-15 évben indult fejlõdésnek a turizmus, de még ma is csak néhány jól ismert üdülõközpont várja az utazókat.

 

Hurghada
Magyarországon a legismertebb tengerparti célpont Hurghada, amely még 15 éve is egy kis halászfalu volt, mára viszont egy 35 000 lakosú város, nagyon sok színvonalas szállodával, jó közlekedési- és kirándulási lehetõségekkel. Sueztõl délre, 395 km-re fekszik, Egyiptom Vörös-tenger tartományának székhelye. Kéttornyú mecsetjén, szerény kormányzósági épületén kívül legfontosabb nevezetessége a Cairo-i Egyetem közeli Tengerbiológiai Intézetében berendezett múzeum és akvárium. A várostól mintegy 5 km-re délre kezdték kiépíteni a modern szállodasort. A keskeny part menti sávon húzódó városnak így két központja van: a Downtown, a régi belváros a bazárral, illetve az új üzleti, banki központ, a Shequalla. Hurghada nem büszkélkedhet kilométeres pálmasorokkal, lévén a sivatag és a tenger találkozása. Ebbõl adódóan viszont szinte folyamatosan szél fúj a parton, a szörfözõk és a túlzott forróságot nem kedvelõk legnagyobb örömére. Kristálytiszta tengervize 21 C hõmérséklet alá soha nem süllyed, így egész évben fürdésre és búvárkodásra alkalmas. Korallszirtjei olyan közel vannak a víz felszínéhez, hogy távolról szinte szigetnek látszanak. Páratlanul pazar élõvilág, kellemes klíma, szikrázó napsütés enyhe széllel-mindez igazi fürdõ-, búvár-, és szörfparadicsommá teszi Hurghadát. Mivel a város igen hosszan nyúlik el a tengerparton, igen olcsón, minibusszal oldható meg a helyi tömegközlekedés.

Sharm el Sheik
A Sínai-félsziget hatalmas, vadságában is szépséges tájait viharos gyorsasággal igyekeznek bevonni az ország vérkeringésébe. Tengerparti üdülõhelyeket hoztak létre, ahol a pihenni vágyók zavartalanul élvezhetik a tenger, a napfény és az aranyló föveny örömeit. Akik ennél is többre vágynak azok, rendkívül jó adottságok mellett búvárkodhatnak, vitorlázhatnak és szörfözhetnek. Napnyugta után szállodák, kávézók, bárok, lokálok és éttermek várják mindazokat, akik a nagyvárosok nyüzsgésétõl távol, szívesen elmerülnének az éjszakai élet forgatagában. A hagyomány szerint a bibliai történetek közül jó néhány a gyéren lakott Sínai-félsziget változatos és gyönyörû tájain játszódott. Az ókorban a fáraók arany és drágakövek után kutattak errefelé, Mózes pedig a Sínai-hegyen kapta meg a tízparancsolatot. Szent Katalin kolostorát magas szirtek veszik körül, melyekrõl egyesek azt tartják, hogy ezek alkotják a bibliai Sínai-hegyet. Ma görög ortodox egyházhoz tartozó szerzetesek egy csoportja lakik a kolostorban. A könyvtár és a múzeum számos kincset rejt. A templomban egy gyönyörû, VI. sz-i bizánci mozaikot is megcsodálhatunk. A kolostor legismertebb része az Égõ Csipkebokor-kápolna.

Dahab
A hátizsákos, kis pénzû turistáknak illetve a szabadságra, nyugalomra vágyóknak fõként Dahabot ajánljuk.
A város neve arabul \"aranyat\" jelent, és elmondható, hogy ez a hely valóban aranyat ér. Képzeljünk el egy városkát alig néhány helyi autóval. Gyalogos város, tevegelni, lovagolni Egyiptomban talán itt a legkellemesebb. Búvárparadicsom, ahol az abszolút kezdõ is kevés pénzbõl, leckét vehet bármikor, nem kell elõre bejelentkezni. Rengeteg hangulatos, egyszerû tengerparti étterem van, és nagyon olcsó szállások, sok érdekes kis üzlet, teázó, vagy akár Internet kávézó.

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Egyiptom legjobb szállodái

5pont - 1 értékelés
Steigenberger Al Dau - Club Hotel 5*

Steigenberger Al Dau - Club Hotel 5*

Hurghada
Ár:
  308 306
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
gyönyörű a hotel, rengeteg medence található, élményelemek,poolbár,jakuzzi, finn szauna, búvárcentrum, 4-5 étterem választéka egész nap, az ételek ízletesek és nyugodtan fogyasztható bármi. Igazából nem tudtunk volna olyat kérni, ami a hotel területén ne lett volna megtalálható. Bátran ajánlom bárkinek a hotelt, mi még biztos visszajövünk ide egy hetes búvárkodásra.

Nem tetszik:
az arabok árusokat tudni kell kezelni! :-)

Egyéb:
5pont - 1 értékelés
Premier Le Reve Hotel & Spa 5*

Premier Le Reve Hotel & Spa 5*

Hurghada
Ár:
  365 100
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Minden. Csöndes, nyugodt, nagyon szép szálloda, korallzátonnyal a partján, ahol a poliptól a rájáig minden látható. A frissítőkért menni sem kell, hozzák helybe a tengerparton és a medencéknél is, mint ahogy a hideg borogatást (ha esetleg a medence vize nem lenne elég nedves és hűs). Szemüvegtörlő fiú is mászkál, nehogy rosszul lássuk a környezetet. Ha a napágyon marad a szemüveg akkor is gond nélkül megpucolja. A személyzet nagyon kedves, minden nap megkérdezik hogy minden rendben van-e vagy esetleg ma rosszul áll a párna, mert akkor ugyan intézkedik de azonnal. A közös mellékhelységek mellett egész nap ott áll a takarító. Ha este véletlenül rövidebb nadrágban mennek az urak vacsorázni, megkérik hogy vegyen fel hosszút és ha megteszi napokig hálákodnak érte. A séf ott áll a kaja mellet és ha nem izlik, megkérdi milyenre gondoltál, legközelebb úgy csinálja (a magyar húsleves náluk olyan mint nálunk a gulyásleves sárgarépa nélkül, elbeszélgettünk róla és a köv héten mit tesz isten volt benne sárgarépa is. 12 nap alatt + 2 kg). Minden héten permeteznek, nehogy már szunyogos legyen a környezet. egy szóval ez egy igen jó szálloda annak aki nyugalomra és normális kiszolgálásra vágyik.

Nem tetszik:


Egyéb:
5pont - 1 értékelés
Aqua Blu Hurghada 4*

Aqua Blu Hurghada 4*

Hurghada
Ár:
  275 480
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Nagyon örülök, hogy ezt a szállodát választottuk.Meg voltunk vele elégedve abszolút, mind a szolgáltatással, mind a személyzettel. Mindig volt hely az étteremben, a parton, a szobát naponta takarították, az ételek finomak voltak, sztem mindenki tudod találni magának valót és a személyzet folyamatosan mosolygott és viccelődött az emberrel.

Nem tetszik:
Gyorsan elment az egy hét...:(

Egyéb:
Én nyaralni mentem és jól érezni magamat és mivel a körülmények adottak voltak, nem a kifogásokat kerestem és mérgelődtem rajtuk, hanem igyekeztem kihasználni az egy hetemet a Vörös-tenger partján igazi nyári melegben.Köszönöm a segítséget a pécsi iroda képviselőjének Papp Zsófiának! :)
Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Egyiptom beszámolók

Hurghada

Címke:

Október közepén nyaraltam Egyiptomban. A levegő 35 fok volt, a tenger 27. Kirándulásra és strandolásra is egyaránt alkalmas volt az idő. A "ne együnk gyümölcsöt, zöldséget" -nek abszolút eleget tettem, de a többieknek sem lett semmi bajuk, akik mindent megettek, megittak. A Grand Hotelben laktunk és mindannyian kivétel nélkül meg voltunk elégedve a szállodával. Kaiórt és Luxort mindenképpen javaslom meglátogatni, a hosszú buszos utazás ellenére is. Higgyétek el megéri! Egyetlenegy [...]
A teljes bejegyzés

Hurghada egyik legszebb szállodája

Hotel Siva Grand Beach 4*, Hurghada, Egyiptom, Vörös-tenger
Címke:

A környék legszebb szállodája, tiszta környezet, a hotelból kilépve nem a bazár tárul elénk. A közelben van 2 fix áras bevásárlóközpont. A szálloda tiszta, a személyzet nagyon keves, az ételek finomak, a part gyönyörű. [...]
A teljes bejegyzés

Egyiptomi kalandok

Grand Azur Horizon 4*+, Hurghada, Egyiptom, Vörös-tenger
Címke:

Üdv mindenkinek!Néhány dolgot szeretnék leírni, hogy akik ide mennek(nem csak Hurghadára)fel tudjanak készülni pár dologra. A legfontosabb: mindenki át akar verni, le akar venni pénzel. Ennyire pofátlanul még senki nem akart, mint Ők :D Akkor pár dolog ennek tükrében: Megérkezés: Ne fizess be semmire az első napon, hanem tájékozódj. Első dolog: Patika. Antinal a gyógyszer neve, jó ha van. Ára 5 font. Simán el akarják majd adni 5 dollárért, de csak 5 fontot szabad adni.Fix áras, ennyi az [...]
A teljes bejegyzés

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Egyiptom ismertető

Egyiptom - utazás a napfény, tenger, misztikum országába 

Az egyiptomi utazás kapcsán mindenkinek a végtelen sivatag és egy letűnt civilizáció emlékei jutnak eszébe, csodaszerű piramisok, Szfinx, a  Nílus. Egyiptom azonban még ettől is jóval több. Ez az a hely, ahol összhangban él múlt és jelen, ahol Kairó, Afrika legnagyobb nyüzsgő iszlám metropolisza mellett évezredek óta ott magasodnak az egyiptomi piramisok, ahol ezernyi ereklyét hagytak ránk az évezredek: Karnak és Luxor templomai, Gíza piramisai, Alexandria lüktetõ kikötõje, Kairó õsi bazárjai, Dahab és Hurghada rejtéjes vízalatti világa, a Nílus lassan hömpölygõ vize, II. Ramszesz temploma Abu Simbelben, mind mind díszletet adnak képzeletünk szárnyalásához. Egyiptom földjére lépve a forró afrikai széllel együtt érint meg a kelet sokszínû pezsgése és a ködbe vészõ végtelen múlt falakat, tájakat és lelkeket körülölelõ lehelete.

Múlt jelennel és jövõvel, valóság álommal, egzotikum az  Ezeregy éjszaka meséivel keveredve festi meg az egyiptomi utazások sokszínû, ízû és illatú portréját.

Egyiptom, az ellentétek országa.

Egyiptom Észak-Afrika legnépesebb országa, északon a Földközi-tenger, keleten a Vörös-tenger határolja. A kisebbik, keleti országrészt a Sínai-félszigeten is húzódó Arab-sivatag, valamint a Vörös-tenger partjával párhuzamosan futó hegységek alkotják. A két sivatag között terül el a Nílus-völgy hatalmas folyami oázisa. Az oázis évezredek óta létfontosságú, így csaknem a teljes lakosság és gazdaság a folyó menti keskeny sávban összpontosul. 

Egyszerre láthatunk itt múltat és a jelent, sivatagot és a tengert, szegénységet és gazdagságot. Sok mindent el lehet mondani Egyiptomról, az egyiptomi utazásról, de abban a legtöbben egyet értenek, hogy akit ennek a helynek a szelleme rabul ejt, az örökre „szolgája” is marad, s tudja hosszas és kacskaringós útjai ide még visszavezetik.

A rendkívüli múltja mellett a homokos tengerpartok és luxusszállodák sora várja az idelátogatókat. Egyiptom hatalmas ország, ahol a legnagyobb kincs ma is a víz, és amely csakugyan egy folyónak köszönheti létét, Egyiptom, a „Nílus ajándéka”.

Egyiptom az egyik legrégebbi civilizációval s így igen tartalmas múlttal büszkélkedhet. Azt is mondhatnánk, hogy Egyiptom a civilázáció bölcsője. Itt alakult ki az emberiség legrégebbi államszervezete, itt használták először a kőépítészetet, melynek legrégebbi bizonyítéka a máig fennálló szakkarai lépcsős piramis. Egyiptomhoz köthetők az emberiség legősibb írott emlékei, s az ókor egyik csodájának utolsó képviselője a gízai piramisok együttese.

Egyiptom ma gazdaságilag leginkább az idegenforgalomra támaszkodik. Ehhez kiváló lehetőségeket nyújt mind  vonzó történelme, mind pedig a Vörös-tenger bámulatos természeti értékei, és álomszép élővilága.

És hát ki ne lenne kíváncsi az egyiptomi utazás alkalmával az ókori nép míg misztikus remekműveire a piramisokra,  a Királyok völgyére, vagy Karnak, Luxor és Abu-Simbel templomaira.

Tökéletes ország ez ahol a múltból egyik pillanatról a másikra a jelenben találhatjuk magunkat. Modern szállodánkból kilépve egzotikus sivatagi felfedezést, és titokzatos múltbéli kirándulást tehetünk, felejtegetetlenné téve az egyiptomi utazást

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Egyiptom utazási magazin

Ramadan, a muszlim világ szent hónapja

A ramadán megtisztulás hónapja, böjt az iszlám számára dícséretes cselekedet. Böjtölni mindig lehet, de a ramadán az a hónap, amikor a böjt kötelezõ. Az iszlám országok lakói a böjti hónapot imádkozással és a korán tanulmányozásával töltik, a nap világos óráiban tartózkodnak az evéstõl, ivástól és a dohányzástól, s a nemi élettõl. A ramadán alatt a az utazás a muszlim országokba talán egy kicsit még érdekesebb, egzotikusabb. A mindennapok látszólag nem változnak, az üzletek, múzeumok, bazárok továbbra is nyitva vannak, a közlekedés is csak annyiban változik, hogy az amúgy hitüket nem túl lelkesen gyakorló buszsofõrök esetleg betartják napi ötszöri imádkozási kötelezettségüket, valamint esténként a nap lenyugodtával hatalmas tömeg kel útra, hogy éjszakába nyúlóan bepótoljon mindent, amit a nap során kihagyni kényszerült. [...]

Búvárkodás Egyiptomban (irányárakkal)

Búvárkodási lehetõségekJacques Cousteau mondta egyszer: \"a Vörös-tenger a csodák folyosója - a legszebb merülési óráimat ott töltöttem.\" A Vörös-tenger a különleges természeti szépségek tárháza és a tengeri élet rendkívüli szentélye. A kiterjedt korallképzõdmények és szigetek több kilométer hosszan húzódnak a tengerpart mentén. Víz alatti világuk korallal borított falakban és gyönyörû \"kertekben\" bõvelkedik, amelyek egyaránt szolgálnak a mélytengeri és a könnyûbúvárok örömére. Több, mint 400 féle korall és 1500 halfaj él itt. Kezdõ tanfolyam irányár:Discover Scuba diving (medence és tenger): 11.900 FtPADI diving tanfolyamok irányár:- 4 napos \"Open Water Diver\" - oklevéllel 69.900 Ft- 2 napos \"Scuba Review\" 24.900 Ft- 2 napos \"Open Water Referral\" 47.900 Ft- 2 napos \"Advanced Open Water Diver\" 61.900 FtAz oklevél megvásárlása ott, ahol ez nincs feltüntetve: 12.900,- Ft [...]

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere!

Európaszerte évtizedek óta kínálják az utazási irodák és a szállodásk utazási csomagjaikat all inclusive ellátással, Magyarországon csak az utóbbi időszakban vált széleskörben hozzáférhető ez a szolgáltatás.Az all inclusive ellátási forma azt jelenti, hogy a szálás árába beletartozik a napi legalább hásomszori étkezés - sok helyen ez egész nap folyamatos terített asztalt jelent - valamint a helyi alkoholos és üdítő italokat korlátozás nélkül. Jellemzően a magassabb kategóriájú - négy és ötcsillagos - szállodák üdülőprogramjai rendelhetőek meg all inclusive ellátással.Az all inclusive ellátás alapvetően az üdülőprogramok része, ahol az utas ideje túlnyomó részét  a szálloda közelében tölti. Mint ilyenek az all inclusive ellátás egyben jelenti azt is, hogy magyabb díj fejében, magasabb szintű szolgáltatást nyújt a szálláshely igényesebb, vagy akár speciális igényekkel érkező vendégeik számára.Vannak azonban olyan estek is, amikor az all inclusive ellátás [...]

Beduinok, a sivatag vándorai

A Sínai-félszigeten mintegy 17000 állattenyésztő beduin él. A 14 törzs zöme  Jemen illetve Szaúd-Arábia lovas törzseinek leszármazottja. A Jabaliya törzs tagjai úgy tartják, hogy annak a 200 román katonának a leszármazottai, akiket a hatodik században Justinianus bizánci császár küldött a Szent Katalin kolostor védelmére.A beduinok házaikat kecskeszőrből készült sátorlapokkal borítják. Szinte folyamatosan vándorolnak, halásznak, tevét és kecskéket terelgetnek. Az egészséget tevéik és kecskéik számában illetve a feleségeiken lógó ezüstök súlyában mérik. A lányok 12 éves korukig színes ruhákban járnak, ezt követően feketében. Főleg az idősebb asszonyok körében divat, hogy bőrből készült arc maszkot hordanak, de a tetoválás minden nőnél elterjedt. Saját törvényeik és jogrendszerük van, mely szoros harmóniában áll a természettel. Például tilos levágniuk egy élő fa vagy bokor ágait. Az egyiptomi kormány az 1960-as évek óta próbálja bevonni a beduinokat a központi államigazgatás alá: [...]

Egyiptom 14 millió turistával számol 2011-re

Egyiptom turisztikai minisztere, Zuhair Garrana megerõsítte azt a hírt miszerint a Turisztikai Hivatal 2011-re 14 millió külföldi turistaérkezéssel számol.Garrana rámutatott, hogy 2006-ban jelentõsen nõtt a beutazó turisták száma, elérve a 9,1 milliót, 5,5%-kal meghaladva az ezt meglõzõ év eredményeit. A vendégéjszakák száma elérte a 90 milliót, 5%-kal növekedve 2005-höz képest. A jövõben új piacok megnyitásra koncetrálnak, turistaáradattal számolnak Kínából és Indiából. Új desztinációkat kívánnak bevezetni – pl. Mersa Alam a Vörös-tenger partján - a promócióban pedig új turisztikai kínálatra, a vitorlázásra, golfra és a vásárló turizmusra koncentrálnak. [...]

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Időjárás

Egyiptom időjárás

 

Egyiptom éghajlatának fő jellemzője a sivatagi száraz és forró időjárás, és az alacsony éjszakai hőmérséklet. A Földközi-tenger partvidéke némileg kellemesebb szubtrópusi éghajlatú. Egyiptomban két évszak van. A kellemes meleg tél novembertől áprilisig és a forró nyár májustól októberig tart. A két évszak között elsősorban az átlagos hőmérséklet és a széljárás jelenti a különbséget. Télen 15 fok körül, nyáron 30 fok környékén van az átlagos középhőmérséklet, de figyelembe kell venni, hogy ehhez télen 0 nyáron 10fok alatti éjszakai hőmérséklet társul. Ennek megfelelően a tenger hőmérséklete egész évben 20 fok felett marad.

Az ország egészére jellemző a csekély csapadék mennyiség, csak a part mentén esik évi 200 mm-nél több eső, Kairóban már ennél kevesebb jut, a déli részeken pedig igen ritka az égi áldás.

A napsütés egész évben elég erős, ezért ajánlott a magasabb faktorszámú naptej használata.

A szélsőségesen meleg egyiptomi időjárás miatt, az európai utazóknak a márciustól május végéig és a szeptember közepétől október végéig tartó időszak a legkellemesebb.


Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Egyiptom adatlap

Idõeltolódás: +1 óra magyar idõhöz képest

Adatok:

Terület: 1 001 449 km2
Népesség: 68,3 millió fõ
Népcsoportok: arab (egyiptomi, beduin, berber) 99 %, görög, núbiai, örmény, egyéb európai 1%
Országhívószám: 20
Elektromosság: 220 V, 50 Hz
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: arab
Beszélt idegen nyelvek: angol, francia
Vallások: muszlim (94%), kopt keresztény (5%)

Diplomáciai képviselet

Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Kairó, 29, Mohamed Mazhar Str., Zamalek
Tel: 20-2-7358559, Fax: 20-2-7358648

Pénznem

Egyiptomi font,
1LE = 100 Piaszter (PT)

Posta, telefon

Magyarország hívása Egyiptomból: 0036
Egyiptom hívása Magyarországról: 0020

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Egyiptom leírás

Belépõjegyek és árak
Egyiptomban a helyi árak aránylag alacsonyak. Jelentõs összeget kell azonban szánni a látnivalókra. Íme néhány belépõjegy ára (kedvezmények nélkül - egyiptomi fontban). Diákigazolvány felmutatása esetén az árakból általában 50% kedvezmény jár. Fényképezésért a belépõdíjon túl a legtöbb helyen 5 vagy 10 LE összeget kell fizetni. Videózás esetén ez 30-100 LE, de videózni azonban sok helyen tilos.
Szakkara: 20 LE
Giza: piramis körzet 20 LE, piramisokba a belépõ további 20 LE piramisonként.
Királyok Völgye: 20 LE - 3 sírra érvényes
Királynõk Völgye: 12 LE
Thébai nemesi sírok: 12 LE (egy jeggyel kettõt lehet megnézni)
Karnak: 20 LE
Luxor (esti kivilágításban): 20 LE
Hatsepszut temploma: 12 LE
Kitchener botanikus kert: 10 LE ( + kishajó)
Kalabsha templom + Beit el-Wali templom: 12 LE (+ hajó kb. 10 LE/fõ)
Anba Sam\'an kolostor: 12 LE
Egyiptomi Múzeum: 20 LE, a Múmiák Terméért külön kell fizetni
Citadella: 20 LE

Orvosi ellátás, higiénia
Az utazók mindig aggódnak az egészségügyi veszélyek miatt, bár ezek jó része csak a téves hiedelmeken alapuló mendemonda. Régen is, és ma is az egyiptomi orvostudomány, és ennek oktatása igen magas szinten áll. A baleseti ellátások ingyenesek, a számos magánklinika árai is viszonylag alacsonyak. Kisebb gondok esetén a szállodák telefonon hívnak általuk ismert orvost. A gyógyszertárakban minden ismert gyógyszer kapható, általában a nemzetközileg ismert nevén. Ennek ellenére ajánlott, hogy mindenki vigye magával a számára szükdésges gyógyszereket. Egyiptomban a gyógyszerek ára államilag megállapított, és a dobozon feltüntetett árat kell fizetni. Egyiptomban csapvizet soha ne igyunk. Hagyatkozzunk a mindenütt kapható palackos vízre. Az éttermi ételek gyakran erõsen zsírossak. Ha nem vagyunk hozzászokva érdemes odafihgyelni rájuk. Védõoltás nem szükséges, viszont azoknak, akik nem több mint 6 napja kolera vagy sárgalázzal fertõzött területen tartózkodtak kötelezõ. Az oltásokról a tisztiorvosi szolgálat nemzetközi oltóállomásain lehet információt szerezni.

Idõeltolódás
A közép-európai nyári idõszámításhoz viszonyítva +1 óra

Pénznem
Egyiptomi font, 1LE = 100 Piaszter (PT).

Közlekedés
Az országon belül a legfontosabb turistaközpontokba légi-, vasúti- és autóbusz közlekedés is van. A legtöbb út aszfaltozott és meglehetõsen jó állapotú, ugyanakkor egyes útszakaszokon útdíjat kell fizetni. Turisták számára elõírják a nemzetközi jogosítványt (\"carnet de passage\") és egy helyi kötelezõ személybiztosítást. Az alkohol fogyasztása vezetés közben tilos. Amennyiben kismotort vagy autót kíván bérelni, feltétlenül kössön teljes körû casco biztosítást!

Nyitvatartás
A heti pihenõnap a péntek. A hivatalokban a péntek és a szombat számít hétvégének. A legtöbb turisták által látogatott üzlet minden nap nyitva van.

Utazás Egyiptomba
Utazásra adjuk fejünket, amikor mást szeretnénk megélni, mint amit a mindennapok nyújtani tudnak. Egyiptomi utazásra, amikor álmainkban látott meseszerû élményekre vágyunk. Egyiptom valóra váltja a messziról jött utazónak Nagy Sándorról és Kleopátráról, hõségben izzó sivatagról, a Nílus ajándékáról, kelet nyüzsgõ bazárjairól, fáraókról, romantikáról szõtt álmait. Ehhez ezernyi ereklyét hagytak rá a letûnt évezredek: Alexandria lüktetõ kikötõje, Kairó õsi bazárjai, Karnak és Luxor templomai, Gíza piramisai, a Nílus lassan hömpölygõ vize, II. Ramszesz temploma Abu Simbelben mind mind díszletet adnak képzeletünk szárnyalásához. Egyiptom földjére lépve a forró afrikai széllel együtt érint meg a kelet sokszínû pezsgése és a ködbe vészõ végtelen múlt falakat, tájakat és lelkeket körülölelõ lehellete. Múlt jelennel és jövõvel, valóság álommal, egzotikum az Ezeregy éjszaka meséivel keveredve festi meg Egyiptom sokszínû, ízû és illatú portréját.

Hajózás a Níluson
Az egyiptomi utazás egyik, sokak számára elérhetetle különlegessége volt korábban, mára népszerû túrista programmá váltak a nílusi hajóutak. Az utazás egyszerre élmény testnek és az õsi világ kultúrájának megismerésére vágyó szellemnek. Ötcsillagos hajók indulnak Luxorból és járják be az egyiptomi kultúra fõ verõerét, viszik el az utazót legszebb kincseihez. A Nílus évenkénti áradása teremtette meg a fáraók országának gazdagságát, és az õsi egyiptomban ezért különös tisztelettel adóztak a folyónak és mintegy köszönetülk mellé építették legfontosabb templomaikat. A hajók miközben felfelé haladnak a Níluson nemcsak Egyiptom kies táját szelik át, hanem kultúrája bölcsõjét is. A hajó megáll midazoknál az építészeti emlékeknél, azzá tették az országot, ami: csodálatra méltó látnivalók kifogyhatatlan tárházává. Az utazás átöleli Egyiptom összes fontosabb emlékét, az utazás elején mód nyílik Kairó és Gíza piramisainak megtekintésére, útbaejtik a Királyok völgyét, Hassepszut királynõ templomát, a Memmon kolosszust, Edfu és Kom Ombó templomait, Asszuánt ás az Elefánt-szigetet. Egy hét felejthetetlen barangolás egy máig ismeretlen világ relikviái között.>>>

Kairó, az egyiptomi utazások kezdete és vége
Kairó, Egyiptom fõvárosa és egyúttal Afrika legnagyobb városa. A Nílus mentén fekszik ott, ahol a folyó sok mellékágra válik szét, melyek a Földközi-tengerbe torkollanak. Kairó lüktetõ amellett, hogy életû metropolisz egyben az ezer éves arab kultúra hagyományinak letéteményese is. Az égbe szökõ modern felhõkarcolók tövébe meg nem álló kereskedõk árulják színes portékáikat. Kairó bizonnyal okkal leglátogatottabb nevezetessége a közeli Gíza. Itt található a világ hét csodájának egyike, a gigászi méretû és rejtélyes piramisok - a Kheopsz, Chefren és Mükerin piramis. Közülük a legnagyobb a több mint 140 méter magas Kheopsz piramis. Ennek az építménynek különlegessége, hogy alaprajza pontosan a négy égtáj felé mutat.

Egyiptom meseszép fürdõhelye: Hurghada
Hurghada a Vörös-tenger partján fekszik mintegy 500 km-re Kairótól. A Vörös-tenger az Indiai-óceán beltengere, nevét egy különleges, a tenger alját vörösre festõ tengeri moszat elõfordulásának köszönheti. Hurghada egész évben különlegesen jó feltételeket biztosít a fürdéshez. A tenger vizének hõmérséklete ritkán csökken 22 C °alá. Hurghadánál a kristálytiszta tengert finom homokkal borított hosszú strandok szegélyezik. Sok helyen nyúlnak a tengerbe korallzátonyok, melyek víz alatti szépsége elkápráztatja a búvárkodás szerelmeseit. Azok számára, akik ennek a sportnak nem hódolnak, tengeralattjárók és üvegfenekû hajók engednek bepillantást a víz alatti világba. A Vörös-tenger híres szép korallzátonyairól, és a korallokat benépesítõ színes víz alatti világáról.

Karnaki templom-együttes
Egyiptomi utazásunk egyik legszebb látnivalója a Karnaki templom-együttes. Luxorból a legtöbben busszal vagy konflissal mennek Karnakba, de aki ráér annak - a látvány miatt - megéri a gyalogos séta. Három kilóméter a távolság, és aki nem a Nílus parti sétányon megy, hanem keresztül kasul a külvárosi utcákon, az találkozni fog a valódi Egyiptom arcával. Sok gyerek, meglepõ szegénység, mindenfelé állatok, bizony ez is az utazás nagy látnivalói közé tartozik. De amint feltûnik Karnak , mindent elfelejt a látogató. Itthon már mindenki látott róla képeket, olvasgatta az útikönyvet, próbálta elképzelni, milyen is lehet? Ez az a hely, ahol az elõképzésnek nem sok hasznát lehet venni. Hatalmas területen fekszik, és olyan sok épület maradványait láthatjuk, hogy nehéz térképszerûen magunk elõtt látni. Szerencsére a látvány magával ragad bennünket, az útikönyv bogarászása is általában elmarad. Tudni kell, hogy az épületek sokasága nem egyszerre, hanem kb. kétezer éven át épült, így dinasztiánként változott a kép és gyakran az elõdök által épített remekmûvek anyagát használták.

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Vízum, követség

Belépõjegyek és árak
Egyiptomban a helyi árak aránylag alacsonyak. Jelentõs összeget kell azonban szánni a látnivalókra. Íme néhány belépõjegy ára (kedvezmények nélkül - egyiptomi fontban). Diákigazolvány felmutatása esetén az árakból általában 50% kedvezmény jár. Fényképezésért a belépõdíjon túl a legtöbb helyen 5 vagy 10 LE összeget kell fizetni. Videózás esetén ez 30-100 LE, de videózni azonban sok helyen tilos.
Szakkara: 20 LE
Giza: piramis körzet 20 LE, piramisokba a belépõ további 20 LE piramisonként.
Királyok Völgye: 20 LE - 3 sírra érvényes
Királynõk Völgye: 12 LE
Thébai nemesi sírok: 12 LE (egy jeggyel kettõt lehet megnézni)
Karnak: 20 LE
Luxor (esti kivilágításban): 20 LE
Hatsepszut temploma: 12 LE
Kitchener botanikus kert: 10 LE ( + kishajó)
Kalabsha templom + Beit el-Wali templom: 12 LE (+ hajó kb. 10 LE/fõ)
Anba Sam\'an kolostor: 12 LE
Egyiptomi Múzeum: 20 LE, a Múmiák Terméért külön kell fizetni
Citadella: 20 LE

Orvosi ellátás, higiénia
Az utazók mindig aggódnak az egészségügyi veszélyek miatt, bár ezek jó része csak a téves hiedelmeken alapuló mendemonda. Régen is, és ma is az egyiptomi orvostudomány, és ennek oktatása igen magas szinten áll. A baleseti ellátások ingyenesek, a számos magánklinika árai is viszonylag alacsonyak. Kisebb gondok esetén a szállodák telefonon hívnak általuk ismert orvost. A gyógyszertárakban minden ismert gyógyszer kapható, általában a nemzetközileg ismert nevén. Ennek ellenére ajánlott, hogy mindenki vigye magával a számára szükdésges gyógyszereket. Egyiptomban a gyógyszerek ára államilag megállapított, és a dobozon feltüntetett árat kell fizetni. Egyiptomban csapvizet soha ne igyunk. Hagyatkozzunk a mindenütt kapható palackos vízre. Az éttermi ételek gyakran erõsen zsírossak. Ha nem vagyunk hozzászokva érdemes odafihgyelni rájuk. Védõoltás nem szükséges, viszont azoknak, akik nem több mint 6 napja kolera vagy sárgalázzal fertõzött területen tartózkodtak kötelezõ. Az oltásokról a tisztiorvosi szolgálat nemzetközi oltóállomásain lehet információt szerezni.

Idõeltolódás
A közép-európai nyári idõszámításhoz viszonyítva +1 óra

Pénznem
Egyiptomi font, 1LE = 100 Piaszter (PT).

Közlekedés
Az országon belül a legfontosabb turistaközpontokba légi-, vasúti- és autóbusz közlekedés is van. A legtöbb út aszfaltozott és meglehetõsen jó állapotú, ugyanakkor egyes útszakaszokon útdíjat kell fizetni. Turisták számára elõírják a nemzetközi jogosítványt (\"carnet de passage\") és egy helyi kötelezõ személybiztosítást. Az alkohol fogyasztása vezetés közben tilos. Amennyiben kismotort vagy autót kíván bérelni, feltétlenül kössön teljes körû casco biztosítást!

Nyitvatartás
A heti pihenõnap a péntek. A hivatalokban a péntek és a szombat számít hétvégének. A legtöbb turisták által látogatott üzlet minden nap nyitva van

Egyiptomi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

BizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.