Burgas nyaralás

A Burgasi nyaralás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Burgasi nyaralás, a Burgasi nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Burgasi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Burgas úti célok

Az összes Burgas nyaralás »

Az összes Burgas nyaralás »

Burgas ismertető

Nyaralás Burgasz partjainál
A Fekete-tenger gyönyörű partvidékének legnyugatibb pontján fekvő Burgasz Bulgária legnagyobb kikötővárosa és – jóllehet az utikönyvek csak ritkán említik – negyedik legnagyobb városa is egyben. Urbanizáltságának jelentőségéből fakadóan, valamint tekintéjes kikötőjének köszönhetően nem elhanyagolhatatlan szerepet tölt be a bolgár gazdasági életben sem. A Burgaszi-öböl partján fekvő Burgasz korosztálytól függetlenül mindenki számára garantáltan felejthetetlen nyaralást ígér.

A burgaszi nyaralást választók számára fontos információ lehet, hogy a burgaszi repülőtér az egész bolgár déli part légiközlekedési központja, ezért kiinduló helyként szolgál az ország többi fekete-tengeri nyaralóhelyéhez is, Naposparttól egészen Neszebarig bezáróan. Burgasz természeti és infrastruktúrális adottságai – melyek közül mindenekelőtt a homokos tengerpart, az enyhén sós kristálytiszta tengervíz, illetve igény szerint a nyaralóközpontok lüktető éjszakai élete átal biztosított számtalan szórakozási lehetőség – az üdülővárost a mai napig közkedvelt nyaralóhellyé teszi a turisták körében.

Burgasz és törénetisége 
Burgasz városának alapítása az ókori görögök nevéhez fűződik, jóllehet a nagy múltú kultúra hanyatlását követően, a manapság kedvelt üdülőhelynek számító túristaközpontot a rómaiak is használták katonai támaszpontként. Nevének jelentése – az ókori görögök nyelvén „torony“ – is tükrözi az évezredekkel ezt megelőző időkben betöltött stratégiai jelentőségét. A feltételezések szerint Burgasz kikötőjében állhatott az a torony, amelyet az egymást követő civilizációk igazodási pontként használtak hajóútjaik során.

A tizenkilencedik század első felében kirobbanó orosz-török háborúban sokat szenvedett város 1885-ben került végleg Bulgáriához. Ma látható épületegyütteseinek nagy része már a huszadik század elején épült, ám a város középkori kolostoraival, templomaival és katedrálisaival együtt a burgaszi nyaralást választók számára mindenképpen érdemesek a megtekintésre.

Látnivalók és egyéb érdekességek
Burgasz azooknak a turistáknak lehet ideális választás, akik üdülési idejüket a homokos tengerpart tiszta, enyhén sós tengervizében eltöltött kikapcsolódás mellett néhány történelmi emlék meglátogatásával is meg szeretnék fűszerezni. Burgasz tengarparti tájegységeinek természeti szépségein túlmenően a burgaszi nyaralás részvevői számtalan csodálatos történelmi emléket is megszemlélhetnek ebben a fekete-tengeri partszakasz által határolt csodálatos világban.

A terület középkori históriájának egyik legcsodálatosabb emlékeként említhtjük Szent Cirill és Metód katedrálisát, vagy a Burgasz területén található régészeti múzeumot a római idők homályából felbukkanó trák király sírjával. Burgaszi nyaralók a főszezonban tanúi lehetnek a minden évben megrendezésre kerülő népművészeti folklór fesztiválnak is. 

Burgasz gazdag történelmi színtereit – természeti adottságainak páratlan harmóniájaként – az Atanovszko, Burgaszko és a Laguna Poda tavak fogják körbe, otthont adva rengeteg védett madár-és vízi növény számára. Ugyancsak kihagyhatatlan látnivalónak ígérkezik Burgasz nyaralói számára az üdülőváros „zöld gyöngyének“ nevezett Nadmorskij parkja is. 
 
Burgas nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Burgas legjobb szállodái

!pont - nincs értékelés
Hotel Privileg 3*

Hotel Privileg 3*

Burgas
Ár:
  64 900
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Hotel Karolina 4*

Hotel Karolina 4*

Burgas
Ár:
  109 900
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Efir/sunny Day Apartman

Efir/sunny Day Apartman

Burgas
Ár:
  199 900
Ft / apartman / hét-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
Burgas nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.
 

Időjárás

Burgasz időjárása, tengerparti szakaszainak száraz és meleg klímája
Az üdülőközpont időjárása – Bulgária klimatikus viszonyaira jellemző módon – mediterrán jellegű, és a burgaszi nyaralást választók számára ennek legáldásosabb vonása a nyáron tapasztalható kevés csapadék. Bulgária általánosságban véve éghajlatilag európai és ázsiai hatásokkal keveredik, amely tengerpartjának kellemes klímájához nagymértékben hozzájárul.

A nyári szezon Burgaszban is május végén kezdődik és gyakorlatilag októberben végződik. Burgasz Fekete-tenger menti partjainál együtt élvezhetjük a gyönyörű homokos strandokat a nyári napok általános tizenegy órás napsütéses óráinak számával. A nyári főszezon utáni szeptember-októberi hónapok, a maga  18 Celsius fokos átlaghőmérsékletével kirádulásokra, természetjáró körutakra, illetve vízisportok űzésére kimondottan alkalmasak.

Burgaszi nyaralást tervezők számára a nyári főszezon 26-27 Celsius fokos nappali átlaghőmérsékletű klímája, kiegészülve a tenger 23 Celsius fokos hőmérsékletével mindenben kimeríti az ideális nyaralás feltételeit.


Burgas nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Burgas nyaralás »

Burgas leírás

Burgasz - Bulgária

Burgasz a bolgár tengerpart déli szakaszának legnagyobb városa, mely északi társaihoz képest kissé késve fejlődött ugyan, de ez semmit nem vesz el mai értékéből.
 
Ez a város a legalkalmasabb hely arra, hogy megismerjük az igazi bolgár létet. Nem csak magának a városnak az atmoszférája lesz ebben segítségünkre, de a burgaszi múzeumok által a bolgárok múltjába is betekintést nyerhetünk.
 
A város központján két sétálóutca húzódik. Az Aleko Bogoridi, mely inkább bohókás hangulatú és az elegánsabb Alexandrovska, ahol kiváló éttermeket és kávézókat kereshetünk fel.
 
Ha a napközbeni meleg után egy kis kellemes délutáni vagy esti sétára vágyunk, feltétlenül keressük fel azt a parkot, melyet a helyiek egész Bulgáriában a legszebbnek mondanak. Innen nem messze pedig pillantást vethetünk azokra az elegáns villákra, melyek a 19. századból valók.
 
Ha múzeum, akkor a Régészeti Múzeumot érdemes felkeresni, ahol a bolgár tengerpart déli részének ásatási leletei tekinthetők meg. A tárlat ókori görög vázákból, és trák emlékekből áll, de akad itt tárgyi emlék az első bolgár királyság idejéből is.
 
Amennyiben a napközbeni tengerparti fürdőzés nem elégíti ki az igényeinket, szívből ajánljuk a Burgasztól mindössze 20 kilométerre fekvő gyógyfürdőt. Az egyik legrégebbi gyógyfürdő, mely igen közkedvelt
Burgas nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

A Magyar Köztársaság nagykövetségének címe:
Szófia, 6. Septemvri 57.

Konzuli félfogadási idő a szófiai magyar nagykövetség épületében:
Hétfőn – szerdán – pénteken: 9-11 óráig.

A nagykövetség az alábbi telefonszámokon érhető el munkaidőben:
Magyarországról: 00359-2-963-1135, 00359-1-963-1136, 00359-2-963-3143.
Bulgáriából: 963-1135, 963-1136, 963-3243.

A nagykövetség állandó ügyeletének mobil telefonszáma:
Magyarországról: 00359-88-813-080
Bulgáriából: 088-813-080

A nagykövetség konzuljának mobiltelefonszáma:
Magyarországról: 00359-88233156
Bulgáriából: 088-233-156

 

A Bulgáriába belépő külföldi állampolgárok, akik 48 óránál tovább tartózkodnak az országban, kötelesek a szálláshelyüket hivatalosan a lakhely szerinti rendőrkapitányságon bejelenteni. Szállodákban ez automatikusan történik, egyébként pedig a szállásadó kötelessége. A határon belépéskor mindenki kap egy statisztikai lapot, amelyet a határon kilépéskor bevonnak. A szálláshely bejelentését a helyi rendőrség ezen lapok alapján igazolja. Elmulasztása 100 USD-ig terjedő pénzbírság kiszabását vonja maga után. A 48 órát meghaladó bejelentés nélküli tartózkodás akár 1000 USD-ig terjedő pénzbírsággal járhat.

Bulgáriába gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi gépkocsi-biztosítási kártya (zöld kártya) felmutatása kötelező. 2001. december 1-től az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek is kötelező az egészségbiztosítás. (A teljes körű utasbiztosítás megkötését ettől függetlenül is feltétlenül javasoljuk.)

A bolgár határőrizeti szervek a gépjárművel belépő külföldi állampolgár útlevelébe regisztrálják a belépő gépjármű adatait is, ami azt jelenti, hogy kizárólag azzal a gépjárművel lehet elhagyni az országot, amellyel a belépés történt. Más gépjárművel, vagy a regisztrált gépjármű nélkül történő mindenfajta határátlépési kísérletet a bolgár határőrizeti szervek illegális gépjármű-importként kezelnek. Amennyiben valamilyen oknál fogva (baleset, meghibásodás, a gépkocsi eltulajdonítása, stb.) a határon történő kilépés mégis a regisztrált gépkocsi nélkül történik, előtte azt a helyi vámügyi szerveknél igazoltatni kell.

Bulgáriában megszüntették a helyszíni bírságot. Ez azt jelenti, hogy a gépjárműveket igazoltató hatósági személy szabálysértés megállapítása esetén köteles a pénzbírságról csekket kiállítani, amelyet a szabálysértő személynek nem helyben, hanem a legközelebbi pénzintézetnél kell befizetnie. Bármiféle helyszínen történő fizetési kötelezettség kirovása jogtalan.

Akinek Bulgária területén ellopták az autóját, annak a következőképpen kell eljárnia a problémamentes hazautazás érdekében:

- A káreset helyszínén illetékes Rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel, és erről igazolást adnak ki.
- A kerületi Ügyészségtől igazolást kell beszerezni a Rendőrkapitányságon tett bejelentésről.
- A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése a Legfőbb Ügyészségen, Szófiában történik.
- A Legfőbb Ügyészség által hitelesített igazolással jelentkezni kell a fővárosi, vagy megyei Vám Parancsnokságon, ahol két eljárás közül lehet választani:

 1. az autó vámjának és ÁFÁ-jának, helyben történő befizetése,
 2. írásban nyilatkozni az összeg hazatérés utáni – banki úton történő -befizetéséről 10 napon belül.

E KETTŐ VALAMELYIKÉNEK HIÁNYÁBAN BULGÁRIA NEM HAGYHATÓ EL!

Külföldi állampolgárok korlátozás nélkül vihetnek be levát, vagy külföldi valutát Bulgáriába, de az 500 leva, vagy az annak megfelelő külföldi valuta feletti összegről írásban kell nyilatkozniuk (1 EU = 2 BGL). Kilépésnél 5000 leva, vagy annak megfelelő valuta szabadon kivihető, 5000 és 20.000 leva közötti összeg esetén írásban kell nyilatkozni, igazolva a pénz eredetét (pl. a belépésnél kitöltött nyilatkozattal). A 20.000 levás határt meghaladó összeg esetén pedig a Bolgár Nemzeti Bank engedélyét kell kérni. Készpénzt bankjegykiadó automatáknál célszerű felvenni. Az automaták a tengerparti üdülőhelyeken is megtalálhatók. Utcán történő pénzváltás nem ajánlott.

Az utasforgalomban vámmentesen vihető be a szokásos személyi használatú tárgyakon kívül 200 db cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 25 dkg dohány, 1 liter égetett szeszesital, 2 liter 22 % alatti alkoholtartalmú ital, 2 liter bor, 0,5 kg kávé, vagy 20 dkg neszkávé, 10 dkg teafű, vagy 4 dkg granulált tea, 50 ml parfüm, 250 ml kölni, 37 gr arany és 300 gr ezüst ékszer, valamint 100 USD értékű ajándék (melynek értékét számlával igazolni kell). A fenti értékhatárt meghaladó mennyiségű ékszert a vámnál be kell jelenteni, és meglétét kilépéskor ellenőrzik.

Útlevél (személyazonosságot igazoló okmány) elvesztésekor, a Külföldiek Adminisztratív Ellenőrző Hivatalától (Szluzsbata za adminisztrativen kontrol na csuzsdencite) igazolást kapnak a jegyzőkönyv felvételéről.

Az útlevelet helyettesítő okmányért a nagykövetség konzuli részlegéhez kell fordulni. (Lásd. alul)

Tudnivalók gépkocsival utazók részére:

A 2003. évi idegenforgalmi szezonban is gyakoriak a gépkocsi-lopások, különösen a külföldi rendszámú személygépkocsik eltulajdonítása. A nyaralás zavartalansága érdekében javasoljuk a repülőgéppel, vonattal, autóbusszal történő utazást!

Belépéskor a határon fizetendő autópályadíj kilométerenként 0,10 USD, de minimum 5 USD (Bulgáriában ugyanis az autópályákon nincsenek kapuk, és matricás rendszer sem működik).

Az autóutak használatáért az autópályadíj felét kell fizetni.

A fenti címeken a Kalotina (jugoszláv határ) – Szófia-Kulata (görög határ) útvonalon személygépkocsira nem kell díjat fizetni. A Kalotina-Szófia-Plovdiv-Szvilengrad (görög-török határ) útvonalon fizetendő díj: 15 USD.

Amennyiben az országból való kilépéskor a fenti díjak kifizetésének igazolását kérik, és azt nem tudják igazolni, 50 USD büntetést róhatnak ki.

Az útmenti parkolók és pihenőhelyek használatáért – ugyancsak belépéskor – 2 USD a fizetendő díj.

A Rusze-Giurgiu Duna-hídon történő áthaladás díjai:

 • személygépkocsi 7 USD
 • autóbusz (5-16 tonnáig) 36 USD
 • kamion 95 USD
 • utánfutó (750 kg-ig) 8 USD
 • személyenként 3 USD

Komphasználati díjak: Vidin-Calafat

 • személyautó 21 USD 17 EUR
 • személyenként 4 USD 3 EUR
 • autóbusz 55 USD 45 EUR
 • személyautó+utánfutó 42 USD 35 EUR
 • kamion 95 USD 85 EUR

Orjahovo-Becket

 • személyenként 4 USD 3 EUR
 • személyautó 22 USD 17 EUR
 • autóbusz 55 USD 45 EUR
 • személyautó+utánfutó 40 USD 35 EUR
 • kamion 95 USD 95 EUR
 • mikrobusz+utánfutó 50 USD 45 EUR
 • autóbusz+utánfutó 65 USD 55 EUR

Fenti díjakon kívül a belépéskor a jármű fertőtlenítéséért (a fertőtlenítő vályún történő áthaladásért) 2 USD-t kell fizetni.

Az autós turisták ne aludjanak az autóban, általában kerüljék az éjszakai autózást, értéktárgyakat, autós táskát, stb. napközben se hagyjanak ellenőrizetlenül a gépkocsiban!

A bolgár rendőrség központi segélyhívó száma: 166, a mentőké 150, a tűzoltóságé 160. A belépő külföldiek a határállomásokon a rendőrség hívószámait idegen nyelveken ismertető tájékoztató füzeteket kapnak.

Autómentő telefonszáma: 91-146

A rendőrök egyenruhája kék színű, de a közlekedési rendőrök kiegészítésként sárgás-zöldes fényvisszaverő mellényt viselnek.

A közlekedési rendőrség (KAT) személygépkocsijain a különleges megkülönbözető jelzést (kék lámpa) a szélvédő felső részénél, annak teljes szélességében helyezték el.

Háromféle utcai telefon üzemel Bulgáriában:

 • BTK (állami), a fülke színe szürke, zsetonnal működik (1 zseton ára: 50 sztotinka).
 • Mobika (magán), a fülke színe kék, kártyával (5-15 BGL) és zsetonokkal is működik.
 • Bulfon (magán), a fülke narancsszínű, csak kártyával (5-25 BGL) működik.

A megfelelő kártyákat és zsetonokat újságárusító pavilonokban, üzletekben, stb. lehet megvásárolni.

Burgas nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


BizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

 • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
 • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
 • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.