Ahol újra életre kelnek a legendák – Bulgária

Ablak a Világra - Utazási magazin


Ahol újra életre kelnek a legendák – Bulgária


Északról dél felé haladva, számos gyönyörű ősi város és természeti látnivaló pettyezi a bolgár tengerpartot. A Kaliakra-fok 70 méter magas, vörös és fehér szikláinak kiugró szirtjei például úgy merednek a Fekete-tenger hullámai fölé, mintha csak egy természet adta őrtorony lenne.

Nem véletlen, hogy az ókorban itt élő trák törzsek már a Kr. e. IV. században őrhelyet építettek e helyen. Erőd azóta is áll a meredélyen, melyet hol rómaiak, hol bizánciak, majd havasalföldiek és törökök használtak. Éppen ezért Kaliakra nem csak egy egyszerű úti cél, nevéhez ősi legenda is fűződik, melynek a parton látható, nőcsoportot ábrázoló szobor állít emléket. A történet az oszmán megszállás idejéhez kapcsolódik: az ostromlott erődben 40 szűz élt, akik, amikor látták, hogy helyzetük reménytelen, a tengerbe vetették magukat, nehogy a törökök háremébe kerüljenek.

Balcsik más szempontból, de szintén rendkívül vonzó hely, egyesek szerint Bulgária legszebb kisvárosa. A dús, zöld vegetációval és fehér kőből épült házaival büszkélkedő városban égbe nyúlnak a ciprusfák, rózsaszín, sárga, kék és piros színben tobzódnak a virágágyások, és üde zöld repkénnyel befutott neogótikus árkádok és mesterséges vízesések között egy csodás palota bújik meg. A lenyűgöző nyári rezidencia Mária, román királyné tulajdonát képezte és 1924-1931 között épült.

A város alig egy évvel korábban került Romániához, majd 1940-ben visszakapta Bulgária. A Kr. e. 5. században alapított település azonban nemcsak a királyné egykori nyári lakjának idilli hangulatát kínálja, kellemes időtöltés az úgynevezett tatár negyed macskaköves burkolatú utcácskáin csavarogni, vagy felkeresni a hangulatos Szent Miklós ortodox templomot is.

Mielőtt még késő lenne

Lassan itt van a nyár, s már lázasan gondolkodunk azon, hogy ezúttal merre vegyük az irányt, ha nyaralni, pihenni szeretnénk? Bulgária megérett arra, hogy ismét felfedezzük. Már csak mi hiányzunk selymes homokos strandjairól, lassan mélyülő partjairól, hiszen a nyugati turisták régen beleszerettek. Bulgária újra sláger úti cél lett, s a helyek bizony gyorsan fogynak. Nem érdemes hezitálni, a végén még lemaradunk!


Forrás:   

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkekBizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.