Történelmi fürdő-helyszínek Magyarországon

Ablak a Világra - Utazási magazin


Történelmi fürdő-helyszínek Magyarországon


 Amikor a Római Birodalom határa a Duna volt, a mai Dunántúlt Pannónia provinciának hívták és a fővárosa a mai Budapest területén Aquincum volt (aqua vizet jelent latinul). Eddig 21 ókori fürdőt fedeztek fel itt a régészek. A vízvezeték rendszer és a gazdag római polgárok villáiban feltárt mozaikdíszes fürdők is az itteni fürdőkultúra több mint 2 ezer éves hagyományaira emlékeztetnek. A XVI. században törökök foglalták el Magyarországot. Lehet, hogy a termálvízforrásokban kell keresnünk annak okát, hogy 150 évig itt maradtak?!

 A kor építészeti emlékei közül kiemelkednek a ma is működő fürdők. Ilyenek a budapesti Rác és a Rudas, valamint az egri fürdő Észak-Magyarországon. Valamennyi a XVI. század elején épült. A Rudasban ma is külön napokon fürödhetnek a nők és a férfiak.

Budapest - fürdő főváros Budapest egyedülálló fekvése, a dunai panoráma és egységes építészeti elvek alapján épült Andrássy sugárút az UNESCO Világörökség-listáján szerepel. Itt mindig történik valami - egymást érik a fesztiválok, kulturális programok, rendezvények. Az eddig feltárt forrásokból több mint 100 a fővárosban található. Ezek közel 50 fürdőt táplálnak. A magyar honfoglalás 1000 éves évfordulóját látványos építkezésekkel ünnepelték a XIX- XX. század fordulóján. Ekkor épültek a legszebb fürdők, köztük a Széchenyi és a Gellért.

Magyarország egyetlen középkori téglavárának szomszédságában, egy kastély ősparkjában épült Gyula fürdője és wellness centruma.

Egyre több régi kastélyt újítanak fel és alakítanak át minden igényt kielégítő szállodává. Közülük is kiemelkednek azok, amelyeket minden olyan berendezéssel felszereltek, ami az egészségtudatos, pihentető kikapcsolódáshoz szükséges. Parádsasvár, Röjtökmuzsaj, Hőgyész vagy Bikal kastélyszállóiban főúri módon élhet a vendég.

Forrás:   

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Gyógyturizmus Magyarországon Az egri gyógyvízről 2010-re sikló visz a Gellérthegyre Szállodafejlesztések Siófokon Debreceni repülőtér Debrecenről röviden Hajdúszoboszló gyógyhelyi fejlesztése Különleges hajóval a madárrezervátumba A harkányi fürdő szomszédságában 4*-os Hotel nyílik Étteremmel bővült a Mecsextrém Park Megkezdődött a „Budapest fürdőváros” név újjáépítése Gyógyfürdőkezelések III.: klimaterápia Wellness ABC: masszázs Wellness ABC: spa Wellness ABC: mi az a wellness? Reneszánsz Panoptikum Megnyílt a szentgotthárdi fürdő Húszéves lett a világ negyedik sakkmúzeuma Nagykarácsony, Mikulásház Challengeland: kaland az egész családnak Karácsony a kastélyban: karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok Gyulai Várfürdő:a Dél-alföld legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője Magyarország legjobb fürdői I.: Büki Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Magyarország legjobb fürdői III.: a Tiszaújvárosi strand Magyarország legjobb fürdői: a Miskolctapolcai Barlang és Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői V.: a Római Strandfürdő Magyarország legjobb fürdői VI.: Gyulai várfürdő Recski Nemzeti Emlékpark Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény Krisna-völgy Tapolcai-tavasbarlang Tihanyi Bencés Apátság Nagytétényi Kastélymúzeum Tojásművészeti Kiállítás Majk Kamalduli Remeteség Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ Szilveszter Itthon Gyula városáról Hajdúszoboszló városáról Amit tudni érdemes Siófokról Zalakarosról röviden Győr látnivalói Egerről röviden Zalakarosi élményfürdő – a családok kedvence Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő - Kehidakustány Keszthely Veszprém Gyenesdiás Visegrád Csopak


BizHU Exclusive ajánlatok info

BizHU Exclusive rovatunkban az alábbi típusú utazási ajánlatokat kínáljuk:

  • 1.Kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok
  • 2.Időszakosan, kizárólag oldalunkon elérhető utazások, ajánlatok.
  • 3.Más utazási oldalakon is elérhető, kedvező utazási ajánlatok.